'Bulgaarse grenspolitie intimideert Turkse Nederlanders'
Steekpenningen, intimidatie en agressie aan de grens met Bulgarije. Turkse Nederlanders die met de auto naar Turkije rijden, klagen steen en been over de Bulgaarse grenspolitie.
Automobilisten zeggen dat ze worden gedwongen om steekpenningen te betalen. Discussies en bekvechten aan de grens leiden tot urenlange wachttijden. "Zolang je niet betaalt, mag je niet doorrijden of moet je je bagage legen", zegt Tekin Ates, die vorige maand nog dergelijke problemen aan de Bulgaarse grens ondervond.
Volgens PvdA-Europarlementariër Piri spelen de praktijken al jaren. De politie deelt onduidelijke boetes uit die contant moeten worden afgerekend en auto's ondergaan, ook tegen betaling, om gezondheidsredenen een verplichte 'desinfectie'.
Vignetten
Wat verder ergernis oplevert, zijn de dure wegenvignetten die bij particuliere verkopers moeten worden gekocht omdat goedkopere verkooppunten aan de grens gesloten zijn. "Zodra je daarover een agent benadert, word je fysiek bedreigd en kapot gescholden", zegt Ates. Hij beleefde angstige momenten toen hij in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen in een discussie met agenten belandde.
"Ik zei dat de infrastructuur van Bulgarije door de miljardensteun van Europa is verbeterd en dat Bulgaren dankzij Europa zonder visum kunnen reizen. Waarop die agenten heel dreigend, met een hand op het wapen, mij maanden om mijn mond te houden. Ze noemden me een vieze Turk en zeiden dat Bulgarije zelf wel bepaalt wat het doet en wat niet. En als mij dat niet beviel, moest ik maar oprotten."
Zwartboek
PvdA'er Piri vindt dat de Europese Commissie werk moet maken van de kwestie. Samen met haar Vlaamse collega Van Brempt (SP.A) heeft ze schriftelijke vragen gesteld. Aan de hand van ervaringen van burgers gaan ze een zwartboek aanbieden aan de Bulgaarse regering, die op 1 januari EU-voorzitter wordt.
Tekin Ates is blij met de oproep. "Jaren gebeurde er niets, terwijl in een Europees land de mensenrechten worden geschonden van Europeanen. De Bulgaarse regering heeft hier echt wel weet van, maar zou dit zelf moeten aankaarten bij de grenspolitie. Die agenten zeiden letterlijk tegen mij: 'Wat voor ons geldt, is wat wij in onze portemonnee krijgen, en niet wat al die Europese corrupte politici doen.'"