Eerstejaars studenten verzamelen op de Beestenmarkt in het centrum van Leiden voor hun introductieweek.
NOS Nieuws

'Ik hoop dat ik een goede baan krijg en van mijn studieschuld afkom'

  • Pien van Engen

    redacteur Economie

  • Pien van Engen

    redacteur Economie

Een lange reis maken, een bestuursjaar doen, een huis kopen, beleggen of gewoon genieten van het leven. Studenten lenen zeker niet alleen om te kunnen studeren en doen dat steeds vaker en makkelijker. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nibud.

Ik wil goed leren beleggen en met dit geld kan ik oefenen.

Giorgio Peterse

Giorgio Peterse is 24 jaar en studeert fiscale economie. Sinds het begin van zijn studententijd woont hij op kamers. Komend jaar wordt hij lid van het bestuur van zijn studievereniging en eerder was hij al actief in commissies bij zijn vereniging.

Peterse leent maandelijks geld om zijn studie te betalen, maar ook om te kunnen beleggen. "Met het geld dat overblijft na mijn studie-uitgaven koop ik aandelen. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per maand", zegt Peterse.

Hij verdient er op dit moment geen bakken met geld mee, maar ziet het vooral als investering voor de toekomst. "Ik wil goed leren beleggen en met dit geld kan ik oefenen", zegt Peterse. Het is zijn bedoeling op de lange termijn winst te maken. "Nu verdien ik de ene maand wel en de andere maand niet. Maar vanaf komend jaar wil ik echt winst gaan maken."

Over de aflossing maakt hij zich niet druk. "Ik ga ervan uit dat ik na mijn studie gewoon ga werken en het kan terugbetalen. En de rente is zo laag dat het risico heel klein is."

Ik zie mijn persoonlijke ontwikkeling als een onderdeel van mijn studie.

Lisanne

De studententijd is voor veel mensen het moment om te ontdekken wie ze zijn en wat ze leuk vinden. Zo ook voor Lisanne. "Ik zie mijn persoonlijke ontwikkeling als een onderdeel van mijn studie", zegt ze.

Lisanne stopte in haar eerste jaar met haar studie en besloot zes maanden naar Australië, Fiji en Nieuw-Zeeland te gaan. Om die reis te kunnen betalen, leende ze geld bij DUO. Het is haar elke cent waard geweest. "Een geweldige reis waarbij ik heel veel bijzondere dingen heb meegemaakt."

Na haar buitenlandervaring startte ze met een studie bedrijfskunde. Daarvoor studeerde ze in haar tweede jaar een half jaar aan de universiteit van Toronto. Dat was duur, maar ze kon het betalen door haar lening bij DUO. "Ik ben echt heel blij dat de overheid ons de mogelijkheid geeft om dit soort dingen te doen", zegt Lisanne.

Nu ze haar bachelor bedrijfskunde heeft afgerond, start ze met een bestuursjaar bij haar studievereniging. Ook daarvoor leent ze bij DUO. Maar het is het haar waard, want een bestuursjaar staat hartstikke goed op het cv.

Ze maakt zich geen zorgen over de schuld die ze de afgelopen jaren opbouwde. "Ik hoop dat ik een goede baan krijg en weer van mijn schuld afkom." Spijt heeft ze er zeker niet van. "Ik heb hele mooie ervaringen gehad en heb mezelf echt leren kennen."

Appeltje voor de dorst

Dan zijn er nog studenten die geld lenen en op een spaarrekening zetten. Voor de zekerheid voor als ze geen baan vinden, of om alvast wat geld te hebben als ze later een huis willen kopen.

José Kreukniet is 23 en zit in het laatste jaar van haar studie. Ze heeft net een paar maanden op kamers gewoond, maar woont inmiddels weer bij haar ouders in Rotterdam. Makkelijk, want die wonen vlak bij de universiteit.

Na haar bachelor rechten startte ze met een master fiscaal recht, Die hoopt ze volgend jaar af te ronden. Kreukniet leent elke maand een bedrag bij DUO wat ze meteen apart zet op een spaarrekening. Ze geeft het niet uit aan haar studie, want ze hoeft maar weinig boeken te kopen en kan veel van internet halen.

Kreukniet bouwt een buffer op voor als ze klaar is met studeren. "Zo weet ik dat ik altijd voldoende geld heb, ook als ik niet meteen een baan vind." Waar ze het geld aan gaat besteden, is dus niet duidelijk. "Misschien gebruik ik het ooit als ik een huis wil kopen."

De student is niet de enige uit haar omgeving die leent. Veel van haar vrienden lenen ook. "De rente is zo laag en we hebben jaren om het af te lossen", zegt ze. Over haar schuld maakt ze niet zo'n zorgen. "Natuurlijk zit het in je achterhoofd, maar de kans dat het fout gaat is wel heel klein."

In Nederland heeft 73 procent van de studenten een studieschuld. Dit zijn zowel studenten die nog onder het oude stelsel met de basisbeurs vallen, als onder het nieuwe leenstelsel. Op dit moment leent 31 procent van de studenten het maximale bedrag per maand.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) houdt realtime bij hoe hoog de nationale studieschuld is op basis van cijfers van DUO en het ministerie van OCW. Klik hier om te zien hoe hoog de totale schuld is van alle Nederlandse studenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl