De hijskraan voor hij verdween Politie Dordrecht

"U zult het misschien niet geloven..." Zo begint een opsporingsbericht van de politie Dordrecht op Instagram. De politie vraagt daarin aandacht voor een opmerkelijke diefstal van een 18 meter lange hijskraan. Want tot nu toe ontbreekt nog elk spoor. Ook is de grote vraag: wat zijn de dieven met het enorme voertuig van plan?

De kraan, met een waarde van ruim een miljoen euro, is eigendom van het bedrijf Hovago in Dordrecht. Hij werd afgelopen nacht gestolen van een hijskraanstalling aan de Mijlweg. Algemeen directeur Marcel Riemslag baalt er flink van. "De hijskraan zou over een maand worden verhuurd in Amerika. Dit betekent een flinke schadepost."

Bij de diefstal is het gietijzeren contragewicht van 96.000 kilo overigens achtergebleven. Dat maakt de kraan voor nu onbruikbaar. "Ik vermoed daarom dat de hijskraan is gestolen voor onderdelen", zegt Riemslag. "Of ze vinden hem binnen een paar dagen terug, of je hoort er nooit meer van."

Riemslag heeft veertien jaar geleden voor het laatst een vergelijkbare diefstal meegemaakt. "Het gebeurt niet vaak, maar dat moet ik afkloppen."

Het lijkt een bizarre diefstal, maar toch zijn er vergelijkbare gevallen bekend.

In 2011 werd een nagenoeg identieke hijskraan gestolen in Antwerpen. Een dag later werd het gevaarte bijna 350 kilometer verderop teruggevonden in Winschoten. De dief had het voertuig voorzien van Franse kentekenplaten. Waarom die hijskraan gestolen werd, is niet bekend.

Oud-ijzer

Dat was wel het geval met de hijskraan van een bedrijf uit Hillegom. Hun kraan werd in augustus 2015 gestolen bij Tata-steel in Velsen-Noord. Binnen een week na de diefstal werd de wagen in stukjes teruggevonden bij een ijzerboer in het Friese Wolvega. De kraan woog 70.000 kilo, goed voor ruim 8000 euro. De eigenaar, die de hijskraan speciaal had laten bouwen, stortte in toen hij hoorde wat ermee gebeurd was.

Ook de firma Gaffert uit Veghel werd bestolen. Hun hijskraan werd in maart 2016 van het eigen bedrijfsterrein ontvreemd. "De hijskraan is nooit teruggevonden", vertelt directeur en eigenaar Theo Gaffert. "We hebben toen meteen een foto op Facebook gedeeld en de politie ingeschakeld. Meerdere chauffeurs hebben kort daarna de hijskraan zien rijden op de A2 richting Maastricht. Maar uiteindelijk verloren we het spoor."

Gaffert vermoedt dat zijn hijskraan naar een ander land is gesmokkeld. "Waarschijnlijk zelfs een ander werelddeel, in ieder geval ergens waar ze niet malen om eigendomspapieren."

Gaffert BV

STER reclame