Lekkernijen zijn een vast onderdeel van het offerfeest
NOS NieuwsAangepast

Eid Mubarak: gezegend Offerfeest met griesmeeltaartjes of vermicellipap

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

Vandaag vieren moslims het belangrijkste feest van de islam: het Offerfeest. Daarbij wordt traditioneel een dier geofferd, maar dat is niet verplicht. Een donatie aan een goed doel mag ook. En een ander vast onderdeel van het feest: speciale lekkernijen.

Eid mubarak, 'gezegend feest', zeggen de moskeegangers tegen elkaar in Amsterdam-West. Jonge gelovigen geven elkaar een boks. Veel mannen hebben een smetteloos wit gewaad aan, want dat is een van de tradities van het Offerfeest: het liefst nieuwe, maar in elk geval schone kleren.

Yaseen Abdoel (10) heeft een hagelwit mutsje op en nieuwe sneakers aan. Hij komt uit Amsterdam-Noord en heeft zich door zijn moeder laten afzetten bij de Taqwah-moskee in West. "Soms gaat mijn vader mee, maar nu ben ik alleen. Na de dienst gaan we op bezoek bij familie."

Een impressie van het Offerfeest, zoals beleefd door volgers van NOS op Facebook:

  • Linn Hoch
    "Van m'n Marokkaanse overbuurvrouw Anissa gekregen, ze hebben vandaag Offerfeest (schapenfeest noemt ze het zelf) ❤️"
  • Adil Khoulali
  • Ihaab Souissi
    "Onze tafel vandaag tijdens het Offerfeest!"
  • Imad Ba
    "Zo vier ik mijn offer feest live uit Marokko"
  • Anouar Mtiwi
    "Ik vier het op dit moment als Nederlander in Marokko"
  • Saab Bo
  • Micha Blank
    "Mijn man - druk bellend om zijn familie te feliciteren - en ik paradijsvogelend humanist - offeren een muntplantje voor in de thee en vieren dat we na ruim twintig jaar nog steeds verliefd zijn."

"Dit is officieel een Surinaamse moskee, maar er komen mensen met allerlei achtergronden", zegt Madar Azardkhan. "Kijk, dat is mijn oudste broer." Hij wijst naar een man in een pantalon en gestreept overhemd. Zelf is hij in vol ornaat. "Maar het maakt niet uit hoe je eruit ziet, het gaat om de overtuiging in je hart."

Ondertussen klinkt uit de luidspreker de preek van imam Raoef Hayatmohamed: "De ultieme beproeving die onze profeet Ibrahim heeft doorstaan, is een wijze les voor ons. Een les in geduld, in vertrouwen en liefde." Ibrahim (Abraham) kreeg van God de opdracht om zijn zoon Ismail te offeren. Uiteindelijk liep het goed af voor Ismail, maar het bewijs van Ibrahims onvoorwaardelijke gehoorzaamheid was geleverd.

De Taqwah-moskee laat twee stieren offeren. Het merendeel van het vlees gaat naar de behoeftigen. "Er is onvoorstelbaar veel verborgen armoede", zegt Azardkhan. "Ik hoef niet zo nodig iets van dat vlees te hebben, alleen als er iets overblijft. Maar dat smaakt dan wel veel beter dan vlees dat je gewoon bij de slager haalt."

Dat hoort er echt bij, dat je iets op tafel zet wat herinnert aan het land waar je vandaan komt.

bakker Abdellah Abaïr

Lekker eten is trouwens sowieso een vast onderdeel van het Offerfeest. "Wij Surinamers eten een soort zoete vermicellipap, maar iedere cultuur heeft zo zijn eigen gewoonten", zegt Azardkhan.

Bij Boulangerie Marrakech in Osdorp liggen tientallen dozen met Marokkaans gebak uitgestald. "Dat hoort er echt bij, dat je iets op tafel zet wat herinnert aan het land waar je vandaan komt", zegt bakker Abdellah Abaïr. Hij heeft samen met zijn collega's de hele nacht doorgewerkt om de winkel op tijd te kunnen bevoorraden.

  • NOS / Roel Pauw
    Boulangerie Marrakech in Osdorp
  • NOS / Roel Pauw
  • NOS / Roel Pauw
  • NOS / Roel Pauw

"Griesmeeltaartjes voor bij de koffie", gaat Abaïr verder. "Marokkaanse ronde broden voor bij de warme maaltijd en vierkante pannenkoeken voor bij het ontbijt. En dan nog taart. Ja, dat zijn best veel calorieën, maar dat moet kunnen één keer in het jaar."

De rode loper ligt uit om de klanten te ontvangen, aan het plafond hangen vlaggetjes. Eid mubarak staat erop.

'Er moet genoeg eten aan tafel zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl