Rick van Drongelen in het shirt van Hamburger SV
NOS VoetbalAangepast

Gaat 'Huub' Van Drongelen het wél maken in het buitenland?

18 jaar en al twee Bundesligaduels achter zijn naam. Rick van Drongelen maakte deze zomer de overstap van Sparta Rotterdam naar Hamburger SV. In Nederland werden vraagtekens gezet bij die transfer. In Duitsland zijn ze dolenthousiast. Vanavond (18.00 uur) maakt de verdediger in Doetinchem zijn debuut voor Jong Oranje in het EK-kwalificatieduel met Engeland.

Van Drongelen ziet er al wat anders uit. De schouders lijken breder. Zijn kuif hangt tegenwoordig nonchalant voor zijn ogen. Een stoer uiterlijk, dat past wel in de Bundesliga. Want fysiek wordt er meer gevraagd.

Interviews

"Negentig minuten lang wordt er tot de laatste seconde vol gas gegeven. In Nederland merkte ik dat het tegen het einde weleens wat wegzakte. Dan ging het tempo omlaag. Hier blijft het op en neer gaan", schetst Van Drongelen het verschil met de eredivisie, de competitie waarin hij uiteindelijk maar één seizoen volmaakte.

Een Nederlands talent dat indruk maakt in een grote, buitenlandse competitie, dat is even schrikken. In de bossen van Zeist willen alle aanwezige media Van Drongelen interviewen. Ruim een half uur na de training van Jong Oranje is hij de laatste speler die naar de kleedkamers vertrekt.

Over speeltijd heeft de Zeeuw niets te klagen. "Als je op je 18de al in de Bundesliga mag spelen, kun je daar wel blij mee zijn", is hij bescheiden. Hoewel van oorsprong centrale verdediger, speelt hij in Hamburg op de linksbackpositie, als vervanger van Douglas Santos. De Braziliaan leek op dat moment nog op weg naar PSV.

Huub Stevens

In Duitsland wordt hij overladen met complimenten. "Opmerkelijk hoe zo'n jonge kerel zich laat zien in zo'n korte periode", zei coach Markus Gisdol onlangs. Een bijnaam heeft Van Drongelen ook al. Door teamgenoten wordt hij 'Huub' genoemd, verwijzend naar Huub Stevens, oud-coach van HSV.

"Een teamgenoot wilde een bijnaam voor me verzinnen. De eerste Nederlander die bij hem opkwam was Stevens. Ik vind het wel lachen."

Rick van Drongelen in actie voor Hamburger SV

Stevens is een grote naam in Duitsland. Van Drongelen nog niet, al heeft hij wel de potentie om dat te worden. Maar omdat er weinig succesverhalen bekend zijn van Nederlandse voetballers die op zo'n jonge leeftijd naar het buitenland verkassen, reist de vraag: waarom niet eerst naar een (sub)topper in de eredivisie?

'Zit op mijn plek'

"Als die kans er was, had ik misschien ook wel graag die stap gemaakt", zegt hij. Van Drongelen is op de hoogte van de transfersom, naar verluidt zo'n 4 miljoen euro, die Sparta vroeg, en waardoor clubs als PSV en Feyenoord afhaakten. "Dat is hun keuze. Als PSV door had willen pakken, zou ik daar ook over nagedacht hebben. Achteraf ben ik blij met HSV. Ik zit daar op mijn plek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl