Een helikopter van de Amerikaanse douane boven Sugar Land, Texas
NOS NieuwsAangepast

Schade Harvey op minimaal 50 miljard geraamd

Bijna een week nadat de orkaan Harvey in Texas aan land kwam, wordt duidelijk dat de orkaan en vooral de overstromingen die daarop volgden, de Amerikanen miljarden gaan kosten.

Kredietbeoordelaar Moody's raamt de schade alleen al voor Zuidoost-Texas op 51 tot 75 miljard dollar. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, zegt dat zijn staat 125 miljard dollar nodig heeft.

Ook in Louisiana en andere staten heeft Harvey schade aangericht.

Ook de petrochemische industrie rond Houston is door Harvey getroffen

Het nationale rampenfonds FEMA heeft nog maar 2 miljard euro in kas. Het Witte Huis zal voor het herstel van de schade daarom een beroep doen op het parlement.

Volgens een bron van persbureau Reuters zal Trump het Congres in eerste instantie vragen om 6 miljard dollar vrij te maken. Daarna zullen er nieuwe verzoeken volgen.

Trump wil uit eigen zak 1 miljoen dollar betalen voor getroffenen in Texas. Een besluit waar dat geld precies naartoe gaat is nog niet genomen.

Inwoners van Houston op de vlucht voor het water

Het dodental in Texas als gevolg van het noodweer is opgelopen tot 44; 19 mensen worden nog vermist. Bijna 800.000 Texanen hebben hun huis op last van de autoriteiten verlaten, bijna 1 miljoen deden dat vrijwillig.

Veel is nog onduidelijk over de gevolgen van de orkaan Harvey in steden als Port Arthur en Beaumont, die oostelijk van Houston aan de kust liggen.

Port Arthur (55.000 inwoners) staat helemaal onder water, Beaumont (120.000 inwoners) gedeeltelijk.

Pence

Na president Trump en zijn vrouw Melania zijn ook vice-president Pence en zijn vrouw naar Texas gereisd om de bevolking op te beuren.

Pence bezocht een familie in het zwaar getroffen stadje Rockport, waar Harvey aan land kwam. Bij een temperatuur van meer dan 30 graden Celsius hielp hij bij het opruimen van omgewaaide bomen.

"We blijven net zo lang bij jullie tot Zuidoost-Texas groter en beter is, dan het ooit was", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl