Ruud Gullit, Dick Advocaat en Fred Grim
NOS VoetbalAangepast

De surrealistische route van Oranje richting Rusland

Nee, de 4-0 nederlaag in Frankrijk was niet echt bevorderlijk voor de kansen van het Nederlands elftal om het WK van 2018 in Rusland te bereiken. Maar kansloos? Kansloos is Oranje nog niet.

Theoretisch is zelfs nog niets uitgesloten. Groepswinst behoort nog tot de mogelijkheden, al is de kans dat het keurkorps van Dick Advocaat laatste wordt in de groep, ook nog een optie, wellicht realistischer.

De tweede plaats lijkt de hoogst mogelijke positie voor Oranje en die positie kan nog recht geven op het spelen van play-offs. Wat moet daarvoor allemaal gebeuren?

Drie wedstrijden, drie zeges

Een voorwaarde: Nederland wint zijn resterende drie wedstrijden (Bulgarije thuis, Wit-Rusland uit en Zweden thuis). Dan komt Oranje op 19 punten uit tien wedstrijden.

Door dat te doen, houdt Nederland Bulgarije achter zich in de groep. En komt het op gelijke hoogte met Zweden (als Zweden tenminste wint van Luxemburg thuis en van Wit-Rusland uit).

Arjen Robben en Dick Advocaat

Beter doelsaldo dan Zweden

Puntje twee. Als Nederland dan in punten gelijk eindigt met Zweden, dan telt het doelsaldo. Ook daarvoor was de 4-0 niet bevorderlijk. Nederland staat nu op 13-10, Zweden op 14-7. Een verschil van 4 in het voordeel van de Zweden.

Zweden ontvangt nog Luxemburg, dus het is niet ondenkbaar dat dit verschil nog verder oploopt. Nederland kan dit theoretisch rechttrekken op de slotdag, wanneer Zweden naar Amsterdam komt. Die wedstrijd is op 10 oktober.

De stand in groep A, de groep van Nederland

Bij de acht beste nummers 2

Zijn de bovenstaande obstakels overwonnen en eindigt Nederland inderdaad op plaats 2 in Groep A, dan is er nog een 'maar'. De slechtste nummer 2 van alle negen WK-kwalificatiegroepen valt af voor de play-offs.

De regel luidt: de acht landen met de meeste punten uit hun duels tegen de nummers 1, 3, 4, 5 uit hun groep, plaatsen zich voor de play-offs. De resultaten tegen de nummer 6 worden weggestreept.

Dick Advocaat

Play-offs overleven

De hosanna-stemming kan nog smoren. De Houdini-act is nog niet voltooid. In de play-offs wacht de laatste horde op weg naar het WK: een tweeluik op 10 en 13 november tegen een andere nummer 2.

Mocht dat obstakel ook overwonnen zijn, gaat Nederland op 1 december in Moskou alsnog de koker in bij de loting voor het eindtoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl