Voertuigen van Rijkswaterstaat met blauwe zwaailichten
NOS NieuwsAangepast

Rijkswaterstaat rijdt voortaan met blauw zwaailicht en sirene

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat rijden vanaf nu in voertuigen met een blauw zwaailicht en een sirene. Daarmee kunnen ze bij ongelukken sneller ter plaatse zijn.

Voorheen reden auto's en motoren van Rijkswaterstaat met oranje zwaailichten en zonder sirene. Vanaf vandaag is Rijkswaterstaat officieel een hulpverleningsdienst, waardoor het andere signalen mag voeren.

De afgelopen twee jaar werd een proef gehouden met 24 wagens in de regio's Amsterdam, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Zwolle/Groningen. Door de combinatie van een blauw zwaailicht en een sirene waren de weginspecteurs gemiddeld 20 procent sneller op de plek van een ongeluk. Ze zijn er beter zicht- en herkenbaar door.

Afzettingen

Weginspecteurs zijn vaak als eerste ter plaatse bij een verkeersongeluk. Ze plaatsen afzettingen, zodat de hulpdiensten veilig kunnen werken.

Op dit moment worden 55 weginspecteurs opgeleid zodat ze met blauwe zwaailichten mogen rijden. Op termijn wil Rijkswaterstaat alle driehonderd inspecteurs en veertig officieren van dienst hiervoor gaan opleiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl