Video van exoskelet: studenten laten man met dwarslaesie weer lopen

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Studenten TU Delft maken exoskelet

Studenten van de TU Delft hebben een zogenoemd exoskelet ontworpen. Dat is een robotpak, de March II, waarmee mensen met een dwarslaesie weer moeten kunnen lopen. In december 2015 kreeg de Nederlandse verlamde man Ruben de Sain voor het eerst zo'n pak, gemaakt door een commerciële partij. Vandaag probeerde hij het hulpmiddel van de studenten uit.

Een exoskelet is een uitwendige omhulling van het lichaam, waarbij de techniek de patient helpt om steviger of sterker te worden. In dit geval gaat het om versteviging van de benen en gewrichten. Elektronica stuurt het exoskelet aan.

Aan het ontwerp hebben 31 studenten een jaar lang vrijwillig gewerkt. Tijdens een wedstrijd met bionische hulpmiddelen in Düsseldorf willen ze laten zien dat het met hun pak mogelijk is om met verlamde benen op te staan van een bank, over ruw terrein te lopen en een trap op te lopen.

STER Reclame