Clarisse Agbegnenou
NOS Sport

Agbegnenou klopt aartsrivale Trstenjak, Wieczerzak verrast

De Franse judoka Clarisse Agbegnenou heeft voor de tweede keer de wereldtitel in de klasse tot 63 kilogram veroverd. In de finale in Boedapest won ze met ippon (voor drie strafjes) van de Sloveense Tina Trstenjak.

De finale was een reprise van de olympische finale en die van het vorige WK. In Rio en bij het laatste WK was Trstenjak nog de sterkste, nu trok Agbegnenou aan het langste eind. Trstenjak wist geen raad met de aanvalsdrift van Agbegnenou en kreeg drie straffen aan haar broek.

Voor de Française, de vriendin van de Nederlandse judoka Noël van 't End, is het de tweede wereldtitel. Eerder was ze in 2014 al de sterkste.

Duitse verrassing

Voor het eerst tijdens dit WK wist geen enkele Japanse deelnemer zich te plaatsen voor de strijd om de medailles.

De grootste verrassing van de dag kwam op naam van de Duitser Alexander Wieczerzak. Als de nummer 124 van de wereld was het al een uitstekende prestatie dat hij de finale in de klasse tot 81 kilogram haalde. Daarin won hij met een verwurging van de andere verrassende finalist, de Italiaan Matteo Marconcini.

Wieczerzak won in 2015 brons bij de Europese Spelen en bij het grandslamtoernooi van Tjoemen. Het jaar daarop was een rampjaar: knokkelkoorts, een gebroken rib en een operatie aan een elleboog kostten hem de Spelen. Hij bleek uiteindelijk net op tijd fit voor het WK en verraste meteen met goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl