De Franse premier Philippe licht de arbeidsmarktvoorstellen toe

Grootste Franse vakbond teleurgesteld over hervorming, maar staakt niet

De regering-Macron heeft de eerste hervormingen van de arbeidsmarkt gepresenteerd. In het verleden zijn zowel linkse als rechtse regeringen die probeerden de strikte arbeidsregels te veranderen, stukgelopen op het verzet van de vakbonden.

Frankrijks grootste vakbond, CFDT, reageert teleurgesteld op de voorstellen, maar zegt nu al dat het niet zal oproepen tot stakingen om de plannen tegen te houden. De radicale CGT-vakbond, de tweede vakbond van land, heeft tot een manifestatie opgeroepen op 12 september.

Onder andere met de vandaag gepresenteerde voorstellen wil de regering de arbeidsmarkt minder star maken om de hoge werkloosheid te lijf te gaan.

Ontslagvergoeding

De regering wil te hoge ontslagvergoedingen aanpakken en werktijden aanpassen. Over de voorstellen is intensief overleg gevoerd met de vakbonden.

De werkloosheidsuitkering wordt verhoogd van 20 naar 25 procent van het salaris voor elk jaar dat iemand voor een bedrijf gewerkt heeft.

Daar staat tegenover dat de ontslagvergoeding omlaag gaat als iemand zijn of haar ontslag aanvecht bij de rechter. De vergoeding wordt dan beperkt tot drie maanden salaris als iemand twee jaar bij een bedrijf in dienst is geweest. De vergoeding wordt hoger naarmate het dienstverband langer was. Deze maatregel moet het aantrekkelijker maken voor de standaardvergoeding te kiezen.

De vakbonden zijn niet te spreken over het voorstel om in bedrijven met minder dan twintig medewerkers de arbeidsvoorwaarden en zaken als arbeidstijdverkorting te regelen in onderling overleg, zonder tussenkomst van de bonden. Juist in het midden- en kleinbedrijf werken veel Fransen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl