De boekwinkel aan de Cillierstraat in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Imam kondigt gebedsdienst in Haagse boekhandel aan

De Haagse imam Fawaz Jneid roept moslims op Facebook op voor een gebedsdienst in de boekwinkel van Stichting Qanitoen in Den Haag. Die wordt vrijdag gehouden. Daarmee lijkt de imam te erkennen dat de boekhandel als gebedshuis wordt gebruikt.

De gemeente wil dat de ruimte alleen als boekhandel wordt gebruikt. In het erfpachtcontract ligt volgens de gemeente vast dat de ruimte alleen voor bedrijfsactiviteiten gebruikt mag worden. Op 19 oktober dient daarover een kort geding, dat is aangespannen door de gemeente.

Gebiedsverbod

De imam schijft op Facebook dat hij zelf niet aanwezig zal zijn bij de gebedsdienst van komende vrijdag, meldt Omroep West. Imam Fawaz heeft een gebiedsverbod voor de Schilderswijk en Transvaal, waar de Stichting Qanitoen gevestigd is. De dienst zal worden geleid door "een student van kennis", zo schrijft de imam op Facebook.

Gemeente wacht af

De gemeente houdt vast aan het standpunt dat gebedsdiensten niet zijn toegestaan in het pand en houdt in de gaten wat er gebeurt. "De oproep om naar een gebedsdienst te komen sterkt de gemeente in zijn stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer dan een dekmantel is", laat een woordvoerder weten.

Toch zal de gemeente niet direct optreden, omdat de zaak onder de rechter is. Den Haag wil eerst het kort geding van 19 oktober afwachten.

Advertentie via Ster.nl