Reuters

Bij een chemiefabriek in Houston in de Amerikaanse staat Texas zijn twee explosies geweest. Daarna steeg zwarte rook op. De omgeving was al ontruimd en er was ook geen personeel meer op het terrein. Het bedrijf waarschuwt dat er meer explosies kunnen volgen.

De fabriek van Arkema Inc. staat zo'n veertig kilometer ten noordoosten van Houston. Door het noodweer in het gebied is de stroom in de chemiefabriek uitgevallen en werken ook noodgeneratoren niet.

De chemische stoffen die er liggen, kunnen niet meer worden gekoeld. De stoffen worden daardoor heet en kunnen vlam vatten en ontploffen.

Arkema Inc. zegt dat er ook chemische stoffen in de atmosfeer terecht zijn gekomen. Die zouden niet gevaarlijk zijn voor mensen. De rook die uit de fabriek komt, kan wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Een politieman is naar een ziekenhuis gebracht omdat hij rook heeft binnengekregen.

Een agent plaatst lichtfakkels bij een wegblokkade naar het chemische concern Reuters

Arkema Inc. is een Frans bedrijf dat organische peroxiden maakt. Dat zijn stoffen die in allerlei toepassingen worden gebruikt, van geneesmiddelen tot bouwmaterialen.

"Als de temperatuur stijgt, vallen deze stoffen uiteen", zei topman Rowe tegen het persbureau AP. De directie waarschuwde al dat er explosies zouden volgen, dat was op dat moment niet meer te voorkomen.

De autoriteiten hebben besloten dat ze het vuur in de chemiefabriek uit laten branden.

De regen wordt minder, maar de overlast van Harvey blijft

De fabriek sloot het afgelopen weekend zijn deuren toen de storm Harvey aan land kwam. Elf mensen bleven achter om het complex te bewaken, maar zij werden dinsdag geëvacueerd. Hetzelfde gold voor omwonenden.

In een rampenplan uit 2014 staat dat een ramp in het bedrijf in het ergste geval 1,1 miljoen mensen kan treffen. De directie noemde het "erg onwaarschijnlijk" dat dit scenario zich zou voltrekken.

STER reclame