Arjen Robben slaat de handen op zijn hoofd
NOS VoetbalAangepast

Wat als we tóch verliezen in Parijs?

Het begon met een gelijkspel in Zweden, september vorig jaar. Een maand later was er de thuisnederlaag tegen Frankrijk. Gevolgd door het voorlopige dieptepunt, de nederlaag in Bulgarije.

Het is duidelijk. De uitgangspositie van het Nederlands elftal vanavond (20.45 uur) is niet rooskleurig. Er staan nog vier wedstrijden op het programma in groep A en Oranje heeft drie punten achterstand op Frankrijk en Zweden.

Tegen het sterke Franse elftal van Didier Deschamps is de ploeg verre van favoriet. En dus is de vraag is gerechtvaardigd: hoe desastreus is een nederlaag in Parijs?

Nederland verliest, Zweden wint

Een nederlaag van Oranje en een overwinning van Zweden in Bulgarije is zonder twijfel het slechtste scenario voor Dick Advocaat en zijn mannen. Zweden en Frankrijk hebben dan zes punten meer dan Oranje met nog slechts drie wedstrijden op het programma.

Zweden speelt nog tegen Wit-Rusland (uit), Luxemburg (thuis) en Nederland (uit). Frankrijk krijgt Luxemburg (thuis), Bulgarije (uit) en Wit-Rusland (thuis).

Als je bedenkt dat zowel Zweden als Frankrijk nog tegen Luxemburg - dat tot nu slechts een punt behaalde - speelt, mag je gerust stellen dat alleen een wonder Oranje nog in Rusland krijgt.

De nummer 1 van groep A plaatst zich namelijk rechtstreeks en de beste acht nummers twee (van negen groepen) spelen play-offs. Met een derde plaats staat Oranje met lege handen.

Scenario 1: Nederland verliest, Zweden wint

Nederland verliest, Zweden speelt gelijk

Bij een nederlaag van Oranje en een gelijkspel van Zweden is het onderlinge verschil vier punten. Op de laatste speeldag (10 oktober) staan beide ploegen nog tegenover elkaar.

Maar dan moet Zweden tegen Wit-Rusland (uit) of Luxemburg (thuis) punten verspelen. Anders heeft het duel in Amsterdam geen enkele zin meer.

Scenario 2: Nederland verliest, Zweden speelt gelijk

Nederland verliest, Zweden verliest

Als Nederland en Zweden allebei verliezen, blijft het verschil drie punten tussen beide ploegen. Frankrijk zal waarschijnlijk doorstoten als groepswinnaar, maar wie tweede wordt in groep A komt helemaal open te liggen.

Bulgarije kan dan namelijk de lachende derde op de tweede plaats worden; met 12 punten uit 7 wedstrijden komen de Bulgaren zelfs boven Nederland te staan. Alleen als Oranje drie dagen later in Amsterdam wint van de Bulgaren, blijft het scenario met een beslissingsduel tegen Zweden op 10 oktober mogelijk.

Niet onbelangrijk: in de strijd om de tweede plaats is het doelsaldo beslissend. Oranje heeft nu een minder doelsaldo dan Zweden (+7 om +8). Geen fijne gedachte als je bedenkt dat Luxemburg nog in Zweden op bezoek komt.

Scenario 3: Nederland verliest en Zweden verliest

Nummer twee

En dan heb je ook de kwestie van de beste nummers twee. Dat de nummer twee van groep A naar de play-offs gaat is nog geen uitgemaakte zaak. Slechts acht van de negen nummers twee spelen play-offs en Nederland heeft niet de beste papieren in de strijd om die acht tickets.

Om de rekening op te kunnen maken, worden eerst bij alle groepen de resultaten tegen de nummer 6 geschrapt. Voor Oranje zouden dat twee overwinningen op Luxemburg zijn.

Op dit ogenblik hebben bijna alle nummers twee meer punten dan Oranje. Alleen Denemarken en Montenegro (groep E) hebben nu hetzelfde aantal punten als Nederland.

De laatste drie speelronden in groep A

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl