Bankzitter Ramselaar gaat voor herstart bij Jong Oranje

Aangepast
Bart Ramselaar ANP

Het liefst zat hij in Parijs, maar in plaats daarvan bivakkeert Bart Ramselaar deze week in de bossen van Zeist. De 21-jarige middenvelder van PSV kreeg geen uitnodiging voor het Nederlands elftal, en dus meldde hij zich, als routinier, voor het eerst in bijna een jaar weer voor Jong Oranje. Dat team speelt vrijdag (18.00 uur) in Doetinchem de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland.

"Dit is wel pijnlijk. Maar omdat ik niet in de basis sta bij PSV was het vrij logisch dat ik niet werd geselecteerd", vertelt Ramselaar over het grote Oranje, waarvoor hij eind 2016 zijn debuut maakte in het oefenduel met België.

De Amersfoorter snijdt het onderwerp zelf al aan: de reserverol in Eindhoven. Hij vindt die status maar moeilijk te verkroppen. "Het is wel zwaar. Daarom is het lekker dat ik mezelf nu bij Jong Oranje weer kan laten zien."

Bart Ramselaar: het ligt niet aan mijn vorm

Verslaggever Corné Hendriks zocht de PSV'er op tijdens het trainingskamp van Jong Oranje.

Ramselaar startte vorig seizoen nog verdienstelijk in Eindhoven. Hij kon rekenen op een basisplaats. Eerst op het middenveld, daarna als 'hangende linksbuiten'. Tegen het einde van de competitie kwam hij weer op de bank terecht.

Toch twijfelt Ramselaar niet aan zichzelf. "Soms word je eruit gehaald vanwege een mindere vorm, maar dat is bij mij niet het geval, denk ik. Ik heb een goede voorbereiding gehad. Misschien ligt het aan een bepaalde tactiek."

Concurrentie

Trainer Phillip Cocu kiest dit seizoen voor klassieke buitenspelers op de flanken, met de Mexicaan Hirving Lozano vanaf links en Steven Bergwijn op rechts. Ramselaar mocht drie keer invallen en sprokkelde in totaal 65 competitieminuten bij elkaar.

Hij benadrukt nog maar eens dat hij helemaal geen buitenspeler is. Zijn favoriete positie is die op het middenveld. Toch moet hij ook daar drie man voor zich dulden: Marco van Ginkel, Jorrit Hendrix en Gaston Pereiro. De Uruguayaan speelt kort achter de spits en werd vorig seizoen, net als Ramselaar, veel als flankspeler gebruikt.

1/2Bart Ramselaar namens Oranje in het WK-kwalificatieduel met Luxemburg in 2011 ANP
2/2Kort daarvoor maakte hij zijn debuut in het oefenduel met België, als vervanger van Georginio Wijnaldum ANP

Pieken en dalen horen bij het leven van een voetballer en Ramselaar is zich daarvan bewust. "Het is logisch dat er veel concurrentie is bij een topclub. Het enige dat ik kan doen is mezelf blijven ontwikkelen, hopen op kansen en die dan pakken."

Veelgehoorde kritiek aan het adres van Ramselaar is zijn gebrek aan rendement. In competitieverband scoorde hij vorig seizoen slechts vijf keer voor de Eindhovenaren. "Ik moet belangrijker zijn voor de ploeg. Ik heb diepte in mijn spel. Dat moet ik zien te koppelen aan rendement. Beslissender zijn dus."