De Fransen vieren feest na de zege op Duitsland in de halve eindstrijd van het EK van vorig jaar
NOS VoetbalAangepast

'Grootste valkuil voor Frankrijk is het gebrekkige wedstrijdritme'

In Frankrijk wordt met gezonde spanning uitgekeken naar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. Er is genoeg vertrouwen in de groep van bondscoach Didier Deschamps, maar er zijn ook zorgen om het gebrekkige wedstrijdritme van een aantal spelers.

Volgens verslaggever Vincent Duluc van de toonaangevende Franse sportkrant L'Équipe is de EK-finalist van vorig jaar klaar voor de ontmoeting met Oranje.

Hoe sterk is dit Frankrijk momenteel?

"Er is wel het een en ander veranderd sinds de nederlaag tegen Zweden. Het team kan zich niet nog een misstap veroorloven, want dan komen we echt in de problemen. Maar ik verwacht wel een overwinning voor Frankrijk. De ploeg heeft creativiteit en stootkracht en kent het klappen van de zweep. Nederland heeft dat iets minder. Frankrijk presteert bovendien goed onder druk. We halen dikwijls met pijn en moeite een eindtoernooi, maar we staan er wel elke keer..."

Antoine Griezmann meldt zich bij de Franse ploeg

Toch hebben niet alle Franse spelers het nodige ritme in de benen.

"Dat zijn ook de grootste zorgen voor Didier Deschamps. Giroud, Matuidi, Koscielny, Griezmann en Mbappé zijn bijvoorbeeld dit seizoen nog nauwelijks in actie gekomen. Griezmann vanwege een schorsing bij Atlético en Mbappé speelde drie weken geleden zijn laatste wedstrijd. Ik verwacht dus dat niet iedereen gaat spelen. Matuidi en Mbappé beginnen denk ik op de bank. De aanval is dus eigenlijk het grootste zorgenkindje. Niemand is echt in vorm of heeft veel minuten achter zijn naam staan."

De vermoedelijke opstelling van Frankrijk in een 4-4-2-formatie voor het WK-kwalificatieduel met Nederland

Is de veelbesproken transfer van Kylian Mbappé van Monaco naar PSG nog van invloed geweest op de selectie?

"Nee, totaal niet. Mbappé ligt juist heel erg goed in de groep. Het is een vrolijke jongen. Hij heeft zelfs zijn medische keuring voor Paris Saint-Germain op het trainingscomplex kunnen doen in Clairefontaine, de locatie van het nationale trainingscentrum van de Franse voetbalbond waar de selectie verblijft. Mbappé's persoonlijke kledingsponsor Nike is daar ook bij betrokken geweest. En Nike is tevens de kledingsponsor van PSG en de Franse ploeg, dus eigenlijk verliep het proces heel geleidelijk.

"Van de huidige groep staat eigenlijk alleen Thomas Lemar van AS Monaco op de nominatie om nog een transfer te maken. Een aantal Engelse clubs willen hem. Lemar kan het donderdag na de wedstrijd tegen Nederland misschien nog druk krijgen, haha."

De vermoedelijke opstelling van Frankrijk in een 4-3-3-formatie voor het WK-kwalificatieduel met Nederland

Hoe is er in Frankrijk gereageerd op de terugkeer van Robin van Persie bij de Nederlandse ploeg?

"Ik ben vooral benieuwd of Van Persie het niveau nog heeft. Hij is hier uit beeld verdwenen sinds zijn vertrek uit Engeland. De Turkse competitie is toch minder populair, ook in Frankrijk. Maar Nederland wordt er zeker niet zwakker op. Van Persie heeft natuurlijk een grote staat van dienst. Deschamps zal zijn ogen vooral op Arjen Robben hebben gericht. Hij is nog van wereldklasse."

Is het crisis in Frankrijk, mocht er onverhoopt van Nederland worden verloren?

"Dat zal denk ik geen gevolgen voor de korte termijn hebben, maar mocht Frankrijk het WK niet halen, dan wordt het een heel ander verhaal. Maar zoals gezegd, het kwalificatietraject van Frankrijk verloopt wel vaker moeizaam. Bij de WK-kwalificatiecampagnes van 2010 en 2014 hadden ze ook een play-off nodig. Maar meestal komt het dan wel goed. Dat zagen we vorig jaar ook op het EK, behalve dan in de finale..."

Frankrijk niet geheel zonder kopzorgen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl