ANP
NOS NieuwsAangepast

Aantal bijstandsgerechtigden blijft groeien, vooral door vluchtelingen

Er zitten opnieuw meer mensen in de bijstand. Tussen juni vorig jaar en diezelfde maand dit jaar is het aantal bijstandsgerechtigden met 12.000 gestegen tot 472.000. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Meer dan de helft van hen heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Het aantal bijstandsgerechtigden in deze groep nam toe met 16.000, terwijl mensen met een Nederlandse of andere westerse achtergrond minder vaak een bijstandsuitkering kregen.

De groei komt vooral door asielzoekers uit onder meer Syrië en Eritrea die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij kunnen daarna een beroep doen op de bijstand.

Dalende werkloosheid

Ook jongeren onder de 27 en 45-plussers zaten vaker in de bijstand. Wel groeit het aantal bijstandontvangers minder hard dan voorgaande jaren.

De werkloosheid is sinds begin 2014 met een derde gedaald, maar de bijstand reageert daar doorgaans met vertraging op. Toch is volgens het CBS het effect daarvan wel te zien aan de daling van het aantal Nederlanders en andere westerlingen die een bijstanduitkering kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl