In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Tilburgse politicus wil verbod op loslopende en poepende katten

"Wie zijn kat buiten los laat lopen en ook nog eens laat schijten in bijvoorbeeld de tuin van de buurman, kan rekenen op een afschrikwekkende boete van 400 euro." Dit opmerkelijke plan staat in het partijprogramma van Lijst Smolders, een lokale politieke partij die in de Tilburgse gemeenteraad zit. Hans Smolders, voorman van de partij, wil daarmee de overlast van katten in de stad aanpakken.

Smolders benadrukt dat hij geen kattenhater is. Wel vindt hij dat loslopende katten veel overlast veroorzaken. "Iedereen kent wel iemand die in zijn tuintje aan het werk was en totaal onverwacht met z'n handen in de kattenstront zat te wroeten", zegt Smolders. Hij wil af van de opvatting dat alleen honden en hun baasjes overlast geven. "Er moet ook een verbod komen op loslopende katten."

Zerotolerancebeleid

De politicus wil in Tilburg de hondenbelasting afschaffen en vervangen door een zerotolerancebeleid voor honden- en kattenbezitters. In elke wijk van Tilburg wil hij continu twee toezichthouders laten rondlopen. Zij moeten honden- en katteneigenaren aanspreken op hun gedrag.

"Mijn voornaamste doel is de katteneigenaren verantwoordelijk laten voelen voor hun huisdier, en zo de sfeer in de wijken gezelliger maken", zegt Smolders tegen Omroep Brabant.

"Eigenaren van katten moeten net als hondenbaasjes het dier bij zich gaan houden. Dus niet meer op straat laten ronddwalen met alle overlast van dien. Als ze de kat toch willen laten loslopen moeten ze het dier maar een tuigje om doen, zodat het in de eigen tuin zijn gang kan gaan."

Veel reacties

Naar eigen zeggen krijgt Smolders zeer veel reacties op zijn plan. "Het zijn er echt heel veel en de meeste mensen zijn het met me eens, maar er zijn ook zeker mensen die het belachelijk vinden."

Wat de rest van de gemeenteraad van dit plan vindt, is nog onbekend. Lijst Smolders heeft vijf zetels in de gemeenteraad van Tilburg en is daarmee de op drie na grootste.

Smolders zat ooit in de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn. Hij was de chauffeur van Fortuyn op de dag waarop de politicus in 2002 werd vermoord; Smolders speelde een rol bij de arrestatie van Volkert van der G.

Advertentie via Ster.nl