123RF

In Italië is een partij ernstig vergiftigde eieren ontdekt, afkomstig uit Roemenië. Het gaat om 11.000 eieren die per kilogram 1,20 milligram fipronil bevatten, de hoogst gemeten waarde tot nu toe in Europa.

De vondst duidt erop dat niet alleen het Nederlandse bedrijf Chickfriend het schadelijke fipronil gebruikte als bestrijdingsmiddel in kippenstallen, maar dat andere bedrijven verspreid door Europa dat nog steeds doen.

De afgelopen dagen kwamen bij het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) van de Europese Unie tientallen meldingen binnen over met fipronil besmette eieren. Die eieren zijn niet afkomstig uit Nederland, maar uit Italië, Hongarije, Roemenië, Polen en Duitsland.

De activiteiten van Chickfriend in het buitenland zijn onderdeel van strafrechtelijk onderzoek, maar het is onwaarschijnlijk dat het jonge bedrijf ook in Oost-Europa stallen met bestrijdingsmiddelen behandelde.

Kritische grens

Na vragen van de NOS bevestigt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid dat de besmette eieren een "serieus risico" vormen voor de gezondheid: 1,20 milligram fipronil per kilo eieren is fors meer dan kritische grens van 0,72 milligram. De eieren zijn na onderzoek in beslag genomen.

"Alle alarmbellen zijn hier gaan rinkelen. Na het schandaal in Nederland en België neemt de Italiaanse overheid extra steekproeven van eieren in bijvoorbeeld fabrieken en verpakkingscentra. Deze eieren zijn gevonden voordat ze naar de supermarkt gingen, maar de vraag is natuurlijk hoelang er al giftige eieren in Italië circuleren", zegt correspondent Mustafa Marghadi.

Naar aanleiding van de vondst in Italië doet de Roemeense overheid nu onderzoek naar fipronil in eieren.

Het is niet de eerste keer dat met fipronil besmette eieren gevonden worden die afkomstig zijn uit andere Europese landen. In Nederland werden al besmette eieren uit Polen gevonden en in Italië doken eerder besmette eieren op uit eigen land.

Netwerk

De voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP), Hennie de Haan, zegt dat de vondst van giftige eieren uit Roemenië haar "niets verbaast". "Wij hebben in de sector al langer het vermoeden dat er ook in andere Europese landen bedrijven actief zijn die bij de schoonmaak van stallen etherische oliën gebruiken waar fipronil in zit."

De Belgische leverancier van Chickfriend importeerde de oliën uit Roemenië. "Het lijkt er dus op dat Roemenië de bron van het fipronil-schandaal is. De vraag is of er een heel netwerk achter zit", aldus De Haan. "Hoe dan ook is het stuitend om na vijf weken te ontdekken dat fipronil ook in andere Europese lidstaten is toegepast."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt van de melding uit Italië te weten, maar wil de details nog uitzoeken.

STER reclame