NOS VoetbalAangepast

Donderdag in Parijs: David tegen Goliath

Het wordt David tegen Goliath als Nederland het donderdagavond in Parijs opneemt tegen Frankrijk. Dat laat zich niet alleen vertalen in vorm of recente prestaties, maar vooral ook in actuele marktwaardes.

Meer dan vijfhonderd miljoen euro scheiden beide landen als er een blik wordt geworpen op de elf duurste spelers per land op dit moment. Dat is evenveel als 32.000 nieuwe Volkswagen Polo's. Of 625.000 iPhones. Of 6 ultramoderne JSF-straaljagers.

Kylian Mbappé, de speler die door AS Monaco verhuurd wordt aan PSG en aan wie een prijskaartje hangt van 180 miljoen euro, vertegenwoordigt in zijn eentje al de marktwaarde van de zeven duurste Nederlandse voetballers. Een overzicht*.

Transferwaardes Franse spelers

*De gegevens komen van de voetbalwebsite Transfermarkt.de

De bondscoach van Frankrijk, Didier Deschamps, schrikt van alle perikelen rondom zijn spelers en uit zijn zorgen. "Eigenlijk is het een belachelijk bedrag. Maar daar kan Mbappé niets aan doen, dat is iets tussen de clubs. Voor het Franse voetbal is het mooi dat hij in eigen land blijft spelen."

Deschamps heeft zijn spelers inmiddels verboden om het trainingskamp te verlaten om eventuele transfers af te ronden. "Ze zijn en blijven hier. De focus moet volledig op donderdag liggen."

Transferperiode te lang

In Nederland gaan al stemmen op om de transferdeadline te laten aansluiten bij het begin van de competitie, in plaats van nog een maand langer te laten doorlopen. Deschamps sluit zich daarbij aan. "De periode duurt te lang. Vooral de clubtrainers lijden daaronder, maar wij ook. Ik probeer alle verstorende elementen tot een minimum te beperken."

Transferwaardes Nederlandse spelers

Klaassen: 27 miljoen

De Nederlandse selectie oogt qua marktwaarde schraal in vergelijking met het Franse elitekorps. Met een transferbedrag van 27 miljoen is Davy Klaassen, die Ajax heeft verruild voor Everton, de duurste Nederlandse speler die deze zomer werd verhandeld.

Bij de Fransen verkaste Ousmane Dembélé afgelopen week nog voor een bedrag van 105 miljoen euro naar FC Barcelona. Dat zijn ruim vier Davy Klaassens. Middenvelder Paul Pogba? Hij ging in 2016 voor ruim honderd miljoen euro van Juventus naar Manchester United.

Frankrijk-Nederland is donderdagavond live te volgen via NPO 3, NPO Radio 1, ons liveblog op NOS.nl en Teletekst. De voorbeschouwing op NPO 3 begint om 20.00 uur, de wedstrijd begint om 20.45 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl