Mogelijk moet er over een paar jaar met ander gas gekookt worden
NOS NieuwsAangepast

'Nederland sneller afhankelijk van buitenlands gas'

Nederland is mogelijk veel eerder afhankelijk van het buitenland voor zijn gasbehoefte dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoeksinstituut TNO denkt dat dat al over vier tot zes jaar het geval kan zijn. De onderzoekers waarschuwen dat de overheid tijdig maatregelen moet nemen zodat huishoudens niet zonder gas komen te zitten.

Sinds de aardbeving in het Groningse Huizinge in 2012 is de aardgaswinning teruggebracht van 53 miljard kubieke meter tot 21,6 miljard. Of de productie verder omlaag gaat, hangt af van mogelijke veranderingen in de Groningse bodem en politieke besluiten.

In de Nationale Energieverkenning 2016, waar het Rijk onder meer zijn beleid op baseert, wordt er nog van uitgegaan dat Nederland pas tussen 2030 en 2035 netto-importeur wordt. Volgens TNO kan dat dus veel eerder al het geval zijn. Het hangt af van de ontwikkelingen in de Groningse bodem en of de snelheid waarmee de productie als gevolg daarvan wordt teruggebracht. Volgens TNO staat vast dat Nederland in 2029 sowieso afhankelijk is van gasimport.

Huishoudens

Dat heeft vooral gevolgen voor het gasgebruik van huishoudens. Voor de cv-ketel of om te koken gebruiken we zogenaamd laagcalorisch gas, het type gas dat in Nederland wordt gewonnen, maar de internationale markt biedt alleen hoogcalorisch gas aan.

"Dat betekent dat we straks hoogcalorisch gas moeten gaan converteren tot laagcalorisch gas", zegt onderzoekster Lucia van Geuns van TNO. "Daarvoor heb je extra fabrieken nodig." Van Geuns waarschuwt dat de overheid daar op tijd rekening mee moet houden. Het ombouwen van cv-ketels en gasfornuizen is volgens Van Geuns niet reëel. "Dat is zo'n gigantische operatie. Bovendien willen we toe naar duurzame energie, dan is zo'n investering te veel."

Dat Nederland meer moet gaan importeren, is volgens TNO op zich geen probleem. Er zijn voldoende mogelijkheden en er is voldoende aanbod om gas te importeren.

Voor de energiecentrales en de industrie verandert er niet zo veel als Nederland meer moet gaan importeren, want die draaien al op hoogcalorisch gas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl