AFP

De Amerikaanse stad Houston heeft een avondklok ingesteld. Van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends mogen mensen hun huis niet uit. Volgens de stad is de maatregel nodig om plunderingen tegen te gaan.

Sinds de overstromingen door de tropische storm Harvey begonnen, zijn er meerdere plunderingen geweest. Ook waren er gewapende overvallen en incidenten met oplichters die zich voordeden als politieagent. Burgemeester Turner zei dat de avondklok van kracht blijft, zolang als dat nodig is.

'Ik wil niet dat mensen zich zorgen hoeven maken dat er wordt ingebroken'

De miljoenenstad richt meerdere nieuwe opvangcentra in om alle evacués op te kunnen vangen. Het congrescentrum van Houston zit met 10.000 mensen propvol. Daarom wordt een deel van hen naar het nabijgelegen basketbalstadion Toyota Center gebracht.

In het westen van de stad komt ook een opvangcentrum op een plek waar 3000 huizen onder water staan. Mensen uit de noordelijke buitenwijken kunnen terecht in een centrum in voorstad Humble.

In Houston en omgeving zijn volgens de autoriteiten zeker 30.000 tot 40.000 huizen beschadigd door de storm en de overstromingen.

Explosiegevaar

In Crosby, ten noordoosten van Houston, is een chemische fabriek getroffen door de overstroming. Volgens de autoriteiten is er een risico op een explosie. Daarom zijn alle mensen die in een straal van 2,5 kilometer van de fabriek wonen, uit voorzorg geëvacueerd.

Bij de fabriek, die hoogwaardige chemicaliën maakt, zou meer dan 100 millimeter regen zijn gevallen. De stroom is er uitgevallen en de backup-generatoren zijn overstroomd.

AFP

Door de natuurramp in Texas zijn tot nu toe zeker twintig mensen omgekomen. De politie in Beaumont heeft een dode vrouw gevonden, die met haar dochtertje probeerde te ontsnappen aan het water.

De vrouw had haar auto op een parkeerplaats gezet, waarna die werd gegrepen door het hoge water. De moeder wist met het kind de auto uit te komen, maar werd daarna honderden meters meegesleurd.

De politie en twee duikers van de brandweer vonden de vrouw drijvend met het meisje. De moeder kon niet meer gered worden, het meisje is naar een ziekenhuis gebracht.

Beter weer

Amerikaanse meteorologen zeggen dat er beter weer op komst is in Houston. Harvey komt vandaag weer aan land en neemt dan in kracht af, zeggen ze. Wel kan het vandaag nog flink gaan regenen, maar vanaf morgen wordt het droger en zonniger in de stad. De storm trekt uiteindelijk richting Arkansas, Tennessee, Missouri en Illinois. In die staten worden voorzorgsmaatregelen genomen.

'Mensen riskeren hun eigen leven om hun dier te redden'

STER reclame