Donald en Melania Trump bij aankomst in Texas AFP

President Trump is naar Texas afgereisd om met eigen ogen te zien wat de tropische storm Harvey daar heeft aangericht en hoe de reddingsoperatie verloopt.

Bij aankomst in Corpus Christi beloofde Trump dat de federale regering er alles aan zal doen om Texas te helpen. Hij zei dat de hulpverlening later moet worden gezien als een voorbeeld voor hoe je de nasleep van een storm aanpakt.

"We willen het beter doen dan ooit tevoren", zei de president. "Dit is van een epische omvang. Niemand heeft zoiets eerder gezien."

De federale regering in Washington helpt de staat Texas om de schade door de overstromingen te beperken en mensen en dieren in veiligheid te brengen.

Trump bezocht onder meer hulpverleners in Corpus Christi en ging daarna naar een crisiscentrum in Austin, waar de federale hulp wordt gecoördineerd. Hij wordt vergezeld door zijn vrouw Melania. Ze brengen geen bezoek aan Houston zelf en aan ondergestroomd gebied, om de hulpverleners niet in de weg te lopen.

Waterreservoirs vol

De categorie 4-storm bereikte afgelopen vrijdag de kust bij Corpus Christi en trok in noordoostelijke richting over de kust van Texas naar Houston. Door vijf dagen van enorme regenval zitten twee grote waterreservoirs bij Houston zo vol dat ze overlopen.

Daarom moet er nu meer regenwater worden afgevoerd via de rivieren en toch al overbelaste rioleringen. De autoriteiten hebben bewoners van wijken bij de reservoirs aangeraden te vertrekken. Inmiddels zijn er meer dan 17.000 evacués die moeten worden opgevangen en dat aantal zal zeker toenemen.

Burgemeester Turner van Houston zei vandaag dat hij hulp uit Washington wil hebben om nieuwe opvanglocaties voor 10.000 mensen op te zetten.

Vandaag werd bekend dat een politieman in zijn auto is verdronken. Officieel zijn er tot nu toe zeker vier doden geteld, maar er worden ook mensen vermist, hoeveel is niet duidelijk.

STER reclame