NASA

Terwijl astronauten in het ruimtestation ISS de storm Harvey vanuit de ruimte in de gaten houden, zit de missieleiding in Houston er intussen middenin. De belangrijkste toegangsweg naar het Johnson Space Center (JSC) is niet begaanbaar en NASA heeft medewerkers gevraagd thuis te blijven als ze niet persé op hun werk moeten zijn.

Op het grote complex, in het zuidoosten van Houston, werken zo'n 10.000 mensen. In sommige straten in de buurt stond het water gisteren kniehoog.

NASA bekijkt de situatie van dag tot dag. JSC is de plek waar NASA de Apollo- en spaceshuttle-missies leidde en vanwaaruit de vluchtleiding nu voortdurend contact houdt met het ISS.

Die verbinding is niet in gevaar volgens de ruimtevaartorganisatie, al draait mission control met een minimale bemensing.

Op Twitter zijn mensen vooral bezorgd over het lot van de James Webb-ruimtetelescoop. Die staat tijdelijk bij het NASA-centrum in Houston om testen te ondergaan voordat hij volgend jaar de ruimte in gaat. Volgens NASA is de 9 miljard dollar kostende telescoop goed beschermd tegen de elementen die het ruimtevaartcentrum teisteren.

JSC heeft eerder te maken gehad met extreme weersomstandigheden. Orkaan Ike richtte in 2008 veel schade aan. Toen moest de missieleiding voor het ISS tijdelijk uitwijken naar NASA-centra in Austin (Texas) en Huntsville (Alabama).

Na die storm was het centrum nog een week lang gesloten. Een ander NASA-complex aan de kust, de Michoud Assembly Facility bij New Orleans, liep eerder dit jaar schade op door een tornado.

De bemanning van het ISS is gebriefd over de storm. Vanuit het ruimtestation blijft de bemanning plaatjes schieten van Harvey. Astronaut Jack Fischer twitterde er zaterdag een met de tekst: "Houston, we hebben een orkaan."

STER reclame