NOS NieuwsAangepast

AfD-leider Petry niet meer onschendbaar, aanklacht dreigt

De leider van de Duitse populistische partij Alternative für Deutschland, Frauke Petry, is niet langer parlementair onschendbaar. Daarmee is de weg vrij voor een aanklacht voor meineed. Het Openbaar Ministerie doet al een jaar onderzoek naar die verdenking.

De 42-jarige Petry wordt ervan beschuldigd dat ze onder ede verkeerde informatie heeft verstrekt aan de commissie die de financiën controleerde van de AfD-campagne in Saksen in 2014. Kandidaten stortten toen geld in de campagnekas en sloten daarvoor contracten af met de partijleiding. Petry verklaarde dat ze zich maar mondjesmaat met die gang van zaken had bemoeid, maar volgens de penningmeester vroeg ze wekelijks hoe het ervoor stond en of alle kandidaten wel hadden betaald. Mogelijk wordt dat gezien als meineed.

Geen protest

Petry is lid van het Saksische deelstaatparlement en genoot in die functie immuniteit. Een parlementscommissie adviseerde onlangs om die op te heffen zodat de zaak kan worden uitgezocht. Kamerleden die bezwaar hadden konden zich tot gisteravond melden, maar dat is niet gebeurd. Ook Petry zelf tekende geen protest aan; ze wil zich in het openbaar uitspreken over de verdenking tegen haar.

Behalve fractievoorzitter en partijleider in Saksen is Petry ook een van de twee landelijke voorzitters. Het is nog onduidelijk of een mogelijke aanklacht gevolgen heeft voor haar leiderschap. Volgende maand zijn er in Duitsland verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl