Beurs van Seoul
NOS NieuwsAangepast

Beurzen onder druk, euro en goud in lift

Kim Yong-un schiet een raket af en prompt dalen de beurskoersen, stijgt de prijs van goud en wordt de euro duurder ten opzichte van de dollar.

Financiële markten hebben een bloedhekel aan onzekerheid. De zwabberende koers van de Verenigde Staten onder Donald Trump en de spanningen met het schietgrage Noord-Korea bezorgen beleggers en investeerders de bibbers in de benen. Ze gaan op zoek naar veiligheid en stappen uit voorzorg uit aandelen en stoppen het geld in veiliger beleggingen, zoals obligaties of goud.

Over een breed front dalen de koersen van aandelen, loopt de prijs van goud op en daalt de rente van obligaties. Ondanks de overvliegende raket hield de beurs van Seoul de schade beperkt tot een kwart procent verlies. Ook de Japanse beurs verloor slechts een half procent, maar is inmiddels wel afgezakt tot het laagste niveau in vier maanden.

De verliezen op de Europese aandelenmarkten zijn stukken zwaarder, van 1,5 tot 2 procent. De AEX noteert aan het eind van de ochtend een verlies van 1,6 procent op 506 punten. Het is van begin maart geleden dat de AEX zo laag stond.

Dollar verzwakt

De euro-dollarkoers loopt op, doordat de dollar verzwakt door twijfels over het financieel-economische beleid van Trump en de sterke Europese economische groei. Dat vergroot vervolgens de onzekerheid over de koers en het tempo van het monetaire beleid van de Amerikaanse en Europese centrale banken.

Een euro is nu 1,2061 dollar waard, het hoogste niveau sinds januari 2015.

Een troy ounce goud (31,3 gram) kost inmiddels 1324 dollar, en is sinds september vorig jaar niet zo duur geweest.

Het is niet allemaal in de schoenen te schuiven van de jongste raketproef van Noord-Korea of recente acties van Trump. De aandelenbeurzen zijn al een paar weken op hun retour na maandenlang de ene na de andere piek bereikt te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl