Ajax-speler Matthijs de Ligt laat de kunstgraskorrels opspatten in het stadion van VVV-Venlo.
NOS VoetbalAangepast

Voorstel in de maak over kunstgras in betaald voetbal

In de oeverloze discussie over nut en noodzaak van kunstgras in het betaald voetbal lijkt nu een doorbraak te komen. Op 12 december zal een speciaal geformeerde werkgroep een voorstel presenteren, dat in stemming wordt gebracht bij de clubs.

De 'Werkgroep Kunstgras' gaat bestaan uit vertegenwoordigers van de KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. Wellicht worden ook de Coaches Betaald Voetbal, de centrale spelersraad en een afvaardiging van grasleveranciers bij de formatie betrokken.

Onwenselijk

Achttien van de 34 betaaldvoetbalclubs werken nu hun wedstrijden af op kunstgras. Zeven in de eredivisie en elf in de Jupiler League. Daar komen ook nog de vier 'Jong-elftallen' bij, die soms in het stadion van het eerste elftal spelen, maar regelmatig wedstrijden afwerken op het trainingscomplex. En bij Jong PSV ligt daar ook kunstgras. Een onwenselijke situatie, zo meent een groot aantal kopstukken uit het Nederlands voetbal.

Op initiatief van Arjen Robben, Wesley Sneijder, Ruud Gullit en Mark van Bommel riepen zij de KNVB onlangs op om kunstgras uit de eredivisie te verbannen.

Geldkwestie

"Het standpunt van veel voetbaltechnische mensen is inmiddels wel helder", vertelt directeur Jacco Swart van de Eredivisie CV in het AD. "De urgentie wordt meer dan ooit gevoeld. Zaak is nu eerst om een goede werkgroep te formeren, waarin alle betrokken partijen zich vertegenwoordigd zien. Vervolgens kan er snel gewerkt gaan worden aan een concreet voorstel."

"De kunst wordt om enerzijds de verschillende belangen serieus te nemen, maar ook het bredere belang van het Nederlandse voetbal te dienen. Daarbij zal het ook een geldkwestie worden, dat is bekend", aldus Swart.

Tijdens de vergadering Betaald Voetbal op 12 december wordt het voorstel van de werkgroep besproken en zullen de clubs erover stemmen. Als de licentie-eisen moeten worden aangepast, is een meerderheid van de stemmen voldoende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl