Quincy Promes viert zijn treffer tegen Luxemburg op geheel eigen wijze
NOS VoetbalAangepast

Promes kent geen twijfel: mijn statistieken liegen er niet om

Dat Quincy Promes geen last heeft van valse bescheidenheid, weten we. Waarom zou hij ook? Alleen omdat Spartak Moskou een teleurstellende seizoensstart beleeft? "We zijn stroef begonnen", erkent de aanvaller van Oranje, "maar mijn persoonlijke statistieken liegen er weer niet om."

Daar is geen woord van gelogen. Sinds Promes FC Twente in 2014 verliet voor Spartak Moskou maakte hij 49 doelpunten en gaf hij 26 assists in 99 officiële duels. Ook dit seizoen maakte hij al vijf doelpunten en gaf hij drie assists in acht wedstrijden voor de Russische topclub. Dat zijn de cijfers van een vedette.

Wereldreiziger Quincy Promes meldt zich in Noordwijk bij het Nederlands elftal

In deze sombere tijden zou Promes ook een van de vedetten moeten zijn het Nederlands elftal. Toch wordt nog vaak aan hem getwijfeld. In de laatste interland - de eerste onder Dick Advocaat - tegen Luxemburg moest de dartele aanvaller het bijvoorbeeld doen met een invalbeurt.

Onderschatten we de Russische competitie? "Dat is geen vraag die je aan mij moet stellen", antwoordt Promes adrem. "Je zegt het zelf, iedereen bekijkt het anders. Mensen die er verstand van hebben, weten dondersgoed hoe sterk die competitie is. En dat het niet vanzelfsprekend is wat ik daar laat zien."

Dat Promes maandag zo monter de media te woord staat, is op zich al een klein wonder. Hij heeft namelijk een wereldreis achter de rug. Zondag speelde hij nog uit tegen SKA Chabarovsk in het verre oosten van Rusland. De terugvlucht naar Moskou duurde acht uur en van daar was het nog eens drieënhalf uur naar Amsterdam.

En dat allemaal voor een doelpuntloos gelijkspel. Een mager resultaat voor de Russische landskampioen, die dit seizoen pas op de tiende plaats staat. "Er is eigenlijk weinig veranderd. Een echte verklaring heb ik er niet voor. We zitten in een moeilijke periode, maar zelf steek ik gewoon in een goede vorm. Ik ben er klaar voor."

Quincy Promes wordt op 17 mei 2017 op de schouders gedragen na het behalen van de landstitel

Daarmee doelt Promes niet op de Russische competitie en ook niet op de Champions League, waarin hij het over een maand opneemt tegen het Liverpool van Georginio Wijnaldum. Voor Promes telt alleen de interland tegen Frankrijk.

"Ik krijg in Rusland constant vragen hoe het nu mogelijk is dat Nederland zich niet plaatst voor het WK", vertelt Promes. "Veel mensen snappen er niets van. En daarom moeten we het ook halen. We moeten koste wat het kost gewoon winnen in Frankrijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken."

Ik ben geen optimist. Ik ben realistisch. Wij kunnen gewoon winnen van Frankrijk

Quincy Promes

Het Stade de France kent voor Promes in ieder geval geen geheimen meer. Hij debuteerde er in maart 2014 met een 2-0 nederlaag. Daarna speelde hij nog twee keer met Oranje tegen Frankrijk en verloor beide wedstrijden.

"Dit wordt een totaal andere wedstrijd", vindt Promes. "En als we deze wedstrijd goed afsluiten, dan hebben we genoeg vertrouwen getankt om ook de Bulgaren te verslaan. Ik ben geen optimist. Ik ben realistisch. Wij kunnen gewoon winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl