Huizen in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Ruim kwart van de huizenkopers betaalt vraagprijs of meer

In de jacht op een huis betaalt ruim een kwart van de kopers de vraagprijs of meer. Dat is veel meer dan tijdens de vorige piek op de huizenmarkt, tien jaar geleden. Toen betaalde 9 procent van de huizenkopers op zijn minst de vraagprijs.

De cijfers komen van onderzoeksbureau Calcasa, dat dit onderzoek nu vijftien jaar uitvoert. In die periode is nog nooit zo vaak overboden op een huis als nu. Niet alleen in oververhitte markten als Amsterdam en Utrecht, maar ook in steden als Groningen, Haarlem, Amstelveen, Almere, Zaanstad, Amersfoort en Leiden wordt vaak meer betaald dan de vraagprijs.

Wie een huis wil kopen, lijkt baat te hebben bij een snelle beslissing, want ook de prijzen stijgen sneller dan tien jaar geleden. En die prijsstijgingen breiden zich vanuit de steden uit als een olievlek naar de randgemeenten.

In de gemeente Gooise Meren (Naarden, Bussum en Muiden) steeg de huizenprijs dit jaar het hardst, met ruim 15 procent. Michiel Koudijs is al sinds 1981 makelaar in die regio en heeft nog nooit meegemaakt dat zo veel kopers bereid zijn om voor een huis meer te betalen dan de vraagprijs.

Huizengekte: ruim een kwart van de kopers betaalt vraagprijs of meer

"Wij zijn nu elke dag met maxi-cosi's in de weer en kinderwagens", vertelt Koudijs. "Allemaal mensen die hun huis in Amsterdam voor veel geld verkopen om hier groter te komen wonen." Onlangs had hij nog zestig bezichtigingen voor een tussenwoning uit 1932. De vraagprijs was 595.000 euro en het pand is verkocht voor meer dan 650.000 euro.

Toch wordt Koudijs niet altijd even vrolijk van de huidige gekte. "Nee, dit is niet leuk. Voor de klanten niet, maar voor ons ook niet. Wij moeten onze klanten bijna als koeien door een huis drijven en dan snel beslissen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl