Ed Skrein in 2015 op een filmgala
NOS NieuwsAangepast

Britse acteur trekt zich terug na ophef over 'whitewashing'

De Britse acteur Ed Skrein trekt zich terug uit de nieuwe Hollywood-verfilming van de Hellboy-strips. Hij wil plaatsmaken voor iemand van Aziatische afkomst, omdat dat beter bij het personage past.

Vorige week kondigde Skrein nog vol trots aan dat hij was gecast als majoor Ben Daimio in de nieuwe Hellboy-verfilming, maar daarop kwam veel kritiek. De filmmakers zouden zich schuldig maken aan whitewashing: de praktijk om blanke acteurs rollen van gekleurde mensen te laten spelen. Daimio is in de Hellboy-strips van Japans-Amerikaanse afkomst.

Skrein, bekend van onder meer Game of Thrones en Deadpool, zegt nu in een verklaring dat hij zich niet had gerealiseerd dat het personage van gemengde afkomst is. Vanwege het belang van etnische diversiteit in de filmwereld neemt hij zijn verantwoordelijkheid en geeft hij de rol terug, schrijft hij.

De producenten van de film steunen het besluit. "Het was nooit onze bedoeling om ongevoelig te zijn in kwesties van authenticiteit en etniciteit", staat in een verklaring. "We zullen nu een acteur zoeken die beter past bij het karakter in het bronmateriaal." De film van regisseur Neil Marshall staat gepland voor 2018, met David Harbour, Ian McShane en Milla Jovovich in de hoofdrollen.

Whitewashing is een verwijt dat vaker opduikt in Hollywood. Zo oogstte de casting van Scarlett Johansson als een Japanse half-cyborg in Ghost in the Shell eerder dit jaar veel kritiek, net als de Aziatische rol van Tilda Swinton in Doctor Strange. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een Hollywood-acteur een rol teruggeeft na verwijten van whitewashing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl