Apparatuur voor metingen op de zeebodem

Experimenten op de Wadden in de strijd tegen stijging zeespiegel

Hoe moet Nederland omgaan met de stijging van de zeespiegel na 2020? Om een antwoord te vinden op die vraag beginnen onderzoekers een meetprogramma op de zeebodem tussen Ameland en Terschelling, het Amelander Zeegat, en voeren ze experimenten uit met het aanbrengen van zand.

De komende vijf weken brengen medewerkers van Rijkswaterstaat, Deltares en een aantal universiteiten in kaart wat de wisselwerking is tussen de wind, de golven en de diepteverschillen in zee.

De meetapparatuur wordt aan boord gehesen

Nieuwe methode

Het Amelander Zeegat wordt daarmee een proeflocatie voor onderzoek naar een nieuw kustbeleid. De onderzoekers experimenteren met het opspuiten van zand om overstromingen tegen te gaan. Die methode heet zandsuppletie: je stort een hoop zand en laat de wind en het water vervolgens het werk doen. De wind blaast het zand richting de duinen, die zo worden verstevigd.

Volgens Joris Schouten van Rijkswaterstaat is dit een effectieve methode, maar is het ook goed om te kijken naar andere manieren. Die zijn mogelijk efficiënter en goedkoper.

Zo gebruiken de onderzoekers het Amelander Zeegat om te kijken of het beter is om verder uit de kust te beginnen met het opspuiten van zand. "Het is qua stroming en geulen een unieke plek", vertelt Schouten. "Andere zeegaten zijn in de loop der jaren veranderd doordat de Waddenzee is afgesloten, bijvoorbeeld door de Afsluitdijk. Het Amelander Zeegat is nog in zijn oorspronkelijke staat."

"Het is niet vanzelfsprekend dat we hier veilig wonen, in een dichtbevolkt land dat onder de zeespiegel ligt. Dat vraagt elke dag werk."

Meting

In de zeebodem komen vijf stalen frames met zo'n miljoen meetonderdelen, die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld. Ook nemen onderzoeksschepen er dagelijks watermonsters. "Wij kijken hoe de stromingen in het zeegat werken. Welke beestjes en planten leven er? Hoe troebel is het water? Al deze informatie willen we straks gebruiken."

Het werken aan waterveiligheid is volgens Rijkswaterstaat nooit klaar. "Het is niet vanzelfsprekend dat we hier veilig wonen, in een dichtbevolkt land dat onder de zeespiegel ligt. Dat vraagt elke dag werk", zegt Rijkswaterstaat. "We zijn een land dat voor twee derde kan overstromen. Je moet steeds tot nieuwe inzichten en nieuwe technieken zien te komen. We moeten elke keer nieuwe dingen verzinnen om het land veilig te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl