Audi-topman Stadler blijft zitten maar er loopt nog een onderzoek naar hem
NOS NieuwsAangepast

Audi stuurt helft directie weg na slechte prestaties en dieselfraude

Bij het Duitse autobedrijf Audi is ruim de helft van de bedrijfstop de laan uit gestuurd. Vier van de zeven topbestuurders gaan weg, onder meer vanwege slechte verkoopcijfers. Daarnaast wil Audi, dochter van het Volkswagen-concern, met het opschudden van de top ook een nieuwe start maken na het dieselschandaal.

Matthias Müller, hoogste baas van het Volkswagenconcern, benadrukte in een toelichting dat Audi een moeilijke periode heeft gehad. Met de nieuwe bestuurders moet het concern verder met de ontwikkeling van elektrisch rijden en andere mobiliteitsdiensten van de toekomst.

Opvallend is dat drie van de vier nieuwelingen van Volkswagen komen, onder hen de Nederlander Bram Schot. De 56-jarige Schot komt uit het management van Volkswagen Bedrijfswagens. Bij Audi wordt hij nu directeur marketing en sales.

Hoogste baas

De hoogste baas bij Audi, bestuursvoorzitter Rupert Stadler, blijft op zijn positie. Stadler wordt draaikonterij verweten in het dieselschandaal. Aanvankelijk ontkende de topman het gesjoemel om diesels schoner te laten lijken. Later moest hij de fraude toegeven. Maar hij houdt vol dat hij er zelf niets van af wist. Het Duitse openbaar ministerie doet nog onderzoek.

De wisseling aan de top heeft ook te maken met tegenvallende prestaties van Audi. Het merk verloor marktaandeel aan de directe concurrenten BMW en Mercedes. En ook in China, een van de belangrijkste afzetmarkten, is de omzet gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl