ANP

ProRail waarschuwt scholieren die fietsen langs de spoorlijn Utrecht-Den Bosch-Eindhoven dat ze geen risico's moeten nemen als de overwegen op dat traject binnenkort vaker dicht zijn. Omdat de NS als proef iedere woensdag zes intercity's per uur laat rijden tussen Amsterdam en Eindhoven, zullen spoorbomen nog vaker dicht zijn dan nu. ProRail heeft daarom 250 scholen een brief gestuurd dat hun leerlingen daar rekening mee moeten houden "en geen gekke dingen moeten uithalen".

De brief van de spoorbeheerder is gericht aan scholen in plaatsen als Culemborg, Geldermalsen en Boxtel, maar ook in tal van kleinere dorpen in de Betuwe en Noord-Brabant. Tussen Amsterdam en Utrecht zijn geen overwegen meer. Daar is dus ook geen risico.

Zigzaggen

ProRail schrijft dat leerlingen op woensdagen het beste wat eerder van huis kunnen gaan, zodat ze niet in tijdnood komen. Ook krijgen alle scholen het verzoek om met leerlingen te praten over veiligheid rond overwegen. De spoorbeheerder is bang dat scholieren nog even tussen de spoorbomen zigzaggen als die dicht zijn.

Vanaf december laat de NS elke dag zes intercity's per uur rijden tussen Amsterdam en Eindhoven

ProRail is de laatste jaren vaker campagnes gestart om jongeren bewust te maken van gevaren op en rond het spoor. Vorig jaar waren er nog 26 ongelukken bij spoorwegovergangen. Daarbij vielen vier doden.

STER reclame