Het dorp Bondo werd overspoeld door modder en stenen EPA

De Zwitserse modderlawine van afgelopen woensdag, waardoor waarschijnlijk acht mensen zijn omgekomen, is het gevolg van klimaatverandering. Dat heeft het Zwitserse federale milieubureau vandaag naar buiten gebracht.

Woensdag werden de Bondascavallei en het dorp Bondo, op de grens met Italië, getroffen door een aardverschuiving, waarbij een enorme hoeveelheid modder en stenen naar beneden kwam. Een speurtocht met 100 reddingswerkers naar acht vermiste wandelaars heeft niets opgeleverd.

Opwarming

Volgens de milieuexperts is de gemiddelde temperatuur in Zwitserland 2 graden opgelopen sinds de weergegevens in 1864 voor het eerst werden geregistreerd. Dat is meer dan tweemaal zo veel als de gemiddelde opwarming van de aarde die op 0,9 graden is vastgesteld.

Die opwarming is voor een belangrijk deel het gevolg van de uitstoot van kooldioxide door industrieën en auto's die fossiele brandstoffen gebruiken.

De hogere temperaturen veroorzaken volgens het milieubureau onder andere scheuren in berghellingen, waardoor de bodem makkelijk kan gaan schuiven. De Zwitserse autoriteiten besloten zaterdag de speurtocht naar de wandelaars te staken.

STER reclame