AFP
NOS NieuwsAangepast

Dit jaar al 100 agenten vermoord in Rio de Janeiro

"Ze hebben onze familie kapot gemaakt", zegt Gulia, de dochter van politieagent Mabel Sampaio. Haar vader is een van de vele agenten in Rio de Janeiro die vermoord zijn door leden van een criminele bendes. Dit jaar zijn er tot nu toe al 100 agenten vermoord. In heel 2016 waren het er 153.

Geweld tegen de politie in Rio is toegenomen nu het economisch slecht gaat met Brazilië. Door de recessie zijn veel mensen werkloos. Bovendien is het land verwikkeld in een politiek corruptieschandaal. Politici hebben daardoor minder aandacht voor de grote veiligheidsproblemen in grote steden als Rio. Mede daardoor neemt het bendegeweld weer toe.

Corruptie

Het gezag voor de politie is intussen afgenomen vanwege de corruptie in het korps en omdat agenten vaak zeer gewelddadig optreden. Volgens persbureau AP komen er elk jaar honderden burgers om bij politiegeweld.

De nabestaanden op de begrafenis van de honderdste vermoorde agent vragen zich af hoe het verder moet. "Hoelang moet dit blijven doorgaan voordat iemand ingrijpt?", zegt de vrouw van een agent. De regering heeft in Rio onlangs 9000 militairen ingezet om het geweld in te dammen. Tot nu toe heeft dat nog niet tot verbetering geleid.

Honderdste agent Rio de Janeiro begraven

Agenten worden niet alleen tijdens hun dienst vermoord, maar steeds vaker ook als ze gewoon thuis zijn. Dat lot trof ook Mabel Sampaio. Op videobeelden van een buurtcamera is te zien hoe hij rustig zijn garage inrijdt. Enkele seconden later loopt een gewapende man op hem af en schiet hem neer. De vader van Gulia overlijdt op weg naar het ziekenhuis. Gulia zegt op haar Facebookpagina dat ze altijd bang is geweest dat dit een keer zou gebeuren. "Helaas, de wereld zit vol monsters", voegt ze eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl