'Duitse verpleger Niels Högel vermoordde nog 84 mensen'

time icon Aangepast
AFP

De Duitse verpleger Niels Högel heeft nog veel meer mensen vermoord dan waar tot nu toe van werd uitgegaan, zegt een onderzoekscommissie. Die houdt Högel verantwoordelijk voor de dood van nog eens 84 patiënten. Als dat wordt bewezen, dan is Högel de grootste seriemoordenaar die Duitsland na de Tweede Wereldoorlog heeft gekend.

Högel was al veroordeeld voor drie moorden en twee pogingen daartoe. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.

De verpleger werkte tussen 2000 en 2005 als verpleger in ziekenhuizen in Delmenhorst en Oldenburg, in de deelstaat Nedersaksen. Tijdens het proces bekende hij dat hij patiënten inspoot met een middel dat een hartstilstand veroorzaakt, zodat hij ze kon reanimeren en door collega's als reddende engel gezien zou worden. Veel patiënten overleefden dat niet.

'Nog meer moorden'

Tijdens zijn proces bekende Högel al dat hij meer slachtoffers had gemaakt. Naar 200 verdachte gevallen werd een onderzoek ingesteld. De lichamen van meer dan honderd oud-patiënten van Högel werden opgegraven en honderden medische dossiers werden uitgeplozen. De agent die de onderzoekscommissie heeft geleid, zei dat de resultaten van het onderzoek "ieders voorstellingsvermogen te boven gaan".

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duitse verpleger van veel meer moorden verdacht

De onderzoeksleider houdt er rekening mee dat Högel verantwoordelijk is voor nog veel meer moorden dan de 84 waarvan nu wordt gesproken. Omdat veel patiënten zijn gecremeerd, is het nauwelijks mogelijk om dat te bewijzen.

Ook artsen aangeklaagd

Ruim twee jaar na de rechtszaak tegen Högel is nog altijd niet duidelijk hoe hij zo lang ongestoord zijn gang kon gaan. Het was medewerkers wel opgevallen dat veel patiënten van H. stierven na een hartaanval, maar met die constatering is nooit iets gedaan.

Högel werd pas in 2005 opgepakt, toen een collega hem op heterdaad betrapte. Het duurde daarna nog tien jaar voor de omvang van zijn misdaden aan het licht kwam.

Twee artsen en een afdelingshoofd zijn in verband met de zaak aangeklaagd voor dood door schuld. Wanneer het proces tegen hen begint, is niet bekend.

STER Reclame