Londenaren vieren carnaval, maar met een zwarte rand
Eleanor Crick
bureau Londen
Eleanor Crick
bureau Londen
Notting Hill Carnaval in Londen staat bekend om zijn Caribische sfeer, kleurrijke kostuums, sprankelende optredens en heerlijk eten. Het feest, dat nog tot morgen duurt, heeft dit jaar een heel andere betekenis dan andere jaren.
Vanaf het festivalterrein zijn namelijk de overblijfselen van Grenfell Tower te zien. In deze torenflat ontstond tien weken geleden een grote brand. Meer dan tachtig mensen kwamen om en honderden verloren hun woning.
Over die brand is veel woede op de autoriteiten en dus is er een vrees dat er rellen uitbreken. De politie heeft daarom een afzetting rond het gebouw geplaatst.
"Toeristen maken selfies met de toren op de achtergrond. Daar is de gemeenschap erg boos over. Ze hebben het gebied nu gelukkig afgezet, dus je kan het niet meer goed zien", zegt festivalganger Anita (28).
Betonblokken
Er zijn 9000 politieagenten ingezet om de veiligheid van het festival te waarborgen. Betonblokken die zijn geplaatst moeten voorkomen dat auto's het gebied binnen kunnen rijden.
"Dit jaar merk je dat er meer politie rondloopt. Ik kom al jaren naar Notting Hill Carnaval, maar eerlijk gezegd twijfelde ik dit jaar", zegt Anita. "Door de toenemende aantal zuuraanvallen en wat er laatst in Barcelona is gebeurd, heerst er toch een bepaalde angst."
"Politie huurt ook huizen in de omgeving en als er dan iets gebeurt, kunnen ze meteen actie ondernemen. Veel beveiliging zie je, maar veel beveiliging zie je ook niet", zegt Natasha (29). "Als Londenaar leer je ook om te gaan met potentiële bedreigingen."
Groen uit respect
Het festival, de 51e editie, heeft dit jaar een speciale kleur gekregen. "Normaal zijn de kleuren zwart, groen en geel. De verschillende kleuren staan voor de verschillende culturen die samenkomen. Dit jaar heeft de wijk gevraagd of we uit respect groen willen dragen voor de Grenfell-slachtoffers", legt Anita uit.
"Ik denk dat dit een hele mooie manier is om ze te herdenken", zegt Natasha. "Het gebied waar de parade doorheen komt, is ook het zwaarst getroffen door wat er is gebeurd."
Luid applaus
Om 15.00 uur vanmiddag hield het festival een minuut stilte. Als de klok 15:01 uur slaat, wordt er luid geapplaudisseerd. "Het festival was altijd al erg belangrijk voor mensen van verschillende achtergronden, maar nu heeft het een extra betekenis gekregen", zegt Jacob die in de wijk woont waar Grenfell Tower staat. "De omwonenden zijn erg getraumatiseerd door wat er is gebeurd. Dit is een goede manier om de slachtoffers te herdenken."
Morgen is de tweede en laatste dag van het festival en zal er om klokslag 15.00 uur opnieuw een minuut stilte worden gehouden.