Jimmy Morales in 2015, toen hij werd gekozen tot president
NOS NieuwsAangepast

Hof Guatemala verbiedt president om VN'er het land uit te zetten

De Guatemalteekse president Jimmy Morales wil dat een hoge corruptiebestrijder van de VN het land verlaat, maar het constitutionele hof in het land heeft dat presidentiële besluit geblokkeerd. Het uitzettingsbevel mag niet worden uitgevoerd.

Morales had VN-vertegenwoordiger Iván Velásquez te verstaan gegeven dat hij als ongewenst persoon Guatemala onmiddellijk moest verlaten. Hij kondigde ook aan dat minister van Buitenlandse Zaken Carlos Raúl Morales wordt ontslagen omdat die heeft verzuimd Velásquez het land uit te zetten.

De Colombiaan Velásquez leidt al tien jaar een VN-commissie die in samenwerking met de openbaar aanklager in Guatemala strijdt tegen corruptie en machtsmisbruik. Aanklager Thelma Aldana maakte vrijdag bekend dat zij de immuniteit van president Morales wil opheffen omdat hij verdachte is in een financieel schandaal.

Als de rechter instemt met het opschorten van de immuniteit, wordt de zaak voorgelegd aan het parlement, dat in de kwestie het laatste woord heeft.

Betoging

Volgens Aldana weigert Morales opheldering te geven over de herkomst en bestemming van 800.000 dollar aan campagnegeld en heeft hij geheime bankrekeningen. De president heeft bij herhaling gezegd dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Gisteren demonstreerden een paar duizend mensen in Guatemala-Stad tegen Morales. Ze eisen zijn vertrek.

De Verenigde Naties reageerden geschokt op het tot persona non grata verklaren van hun corruptiebestrijder. Voor zover bekend is Velásquez nog gewoon in Guatemala.

Voorganger

Jimmy Morales, een vroegere acteur en komiek, werd twee jaar geleden tot president gekozen. In zijn campagne onder het motto 'Niet corrupt en ook geen boef' hamerde hij erop dat de Guatemalteekse politiek weer 'schoon' moest worden. Zijn voorganger Otto Pérez Molina moest aftreden na beschuldigingen over corruptie, fraude en witwassen. Molina zit vast in afwachting van zijn proces.

In mei van dit jaar besloot het OM in Guatemala een broer en zoon van Jimmy Morales te vervolgen voor belastingfraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl