Tobe Hooper tijdens het Nocturna International Fantastic Film Festival in 2014 in Madrid
NOS Nieuws

Texas Chain Saw Massacre-regisseur Tobe Hooper overleden

De Amerikaanse regisseur Tobe Hooper is op 74-jarige leeftijd overleden. Hooper maakte vooral films en tv-series in het horror- en sciencefictiongenre.

Het beroemdste werk van Hooper is The Texas Chain Saw Massacre uit 1974. De film over een kannibalenfamilie groeide uit tot een cultklassieker. Hoofdpersoon Leatherface rent in de film met een kettingzaag rond en draagt maskers van de gezichten van zijn slachtoffers.

In een interview in 2014 met Interview Magazine legde Hooper uit waarom Leatherface maskers draagt. "Wanneer je zijn gezicht niet kan zien, draait je fantasie overuren", zei hij. "Je gedachten creëren een beeld dat veel interessanter is dan wat we eigenlijk kunnen laten zien."

Over Leatherface zijn later nog zes films gemaakt. Een zevende komt uit in september.

Invloed

Toen The Texas Chain Saw Massacre verscheen was de film niet onomstreden. Hij werd in verschillende landen verboden. Inmiddels is het werk een klassieker die veel regisseurs heeft beïnvloed, zoals Ridley Scott, de regisseur van Alien.

Hooper regisseerde ook onder meer de film Poltergeist uit 1982 en de tv-serie Salem's Lot. Zijn latere werk was minder invloedrijk. Hoopers laatste film, Djinn, kwam uit in 2013.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hooper is de tweede bekende horrorregisseur die deze zomer is overleden. Vorige maand overleed zombieregisseur George Romero, de geestelijk vader van de Living Dead-reeks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl