BNNVARA
NOS NieuwsAangepast

BNNVARA zendt documentaire over Jesse Klaver toch niet uit

Omroep BNNVARA zendt de documentaire Jesse over GroenLinks-politicus Jesse Klaver toch niet uit. Er was kritiek op de film, omdat maker Joey Boink voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

Sommige politici noemden de documentaire een reclamespot die met publiek geld is betaald. Onder meer PVV-Kamerlid Agema en Thierry Baudet van Forum voor Democratie beklaagden zich over een gebrek aan objectiviteit bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

In een verklaring zegt BNNVARA scherpe journalistieke voorwaarden te hebben gesteld, onder meer door de documentaire zelf te monteren. "BNNVARA en de NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over onze journalistieke onafhankelijkheid geen enkele twijfel mag bestaan en daarom is besloten de film niet uit te zenden."

Eigen evaluatie

BNNVARA-directeur Gerard Timmer zegt niet te zijn gezwicht voor de kritiek van buitenaf, maar na een eigen evaluatie van de voorwaarden van uitzending te hebben afgezien.

Volgens hem zit het probleem in de opnames die Boink maakte toen hij nog voor GroenLinks werkte. "Heb je dan alles gedraaid wat je als een objectieve of onafhankelijke ploeg ook had gedraaid? Hoewel we uiteindelijk eigenstandige keuzes maakten met het materiaal dat voor lag, is op dat ene punt onbedoelde twijfel veroorzaakt", zei hij in het programma De Perstribune op NPO Radio 1.

Heb je dan alles gedraaid wat je als een objectieve of onafhankelijke ploeg ook had gedraaid?

BNNVARA-directeur Gerard Timmer

Documentairemaker Boink was tot 1 mei in dienst bij GroenLinks als 'beeldvoerder' van Klaver, met wie hij ook bevriend is. Met een camera volgde hij de lijsttrekker tijdens de campagne, waarin de partij groeide van 4 naar 14 zetels. De documentaire zou 4 september op tv komen.

Jammer

GroenLinks betreurt het besluit van de omroep. "BNNVARA heeft zelf opdracht gegeven voor het maken van deze documentaire, dus het is opmerkelijk dat ze nu besluiten de film toch niet uit te zenden. Het is jammer voor iedereen die nieuwsgierig is geworden en graag de film had willen zien, dat hij niet wordt uitgezonden."

Ook de producent van de documentaire is teleurgesteld over het besluit van BNNVARA. Volgens Janneke Doolaard van productiehuis Doxy had de kritiek veel weg van een hetze. "En dat over een film die nog niemand heeft gezien. Dat is het frustrerende."

Alsnog uitzenden

Doxy wil proberen om Jesse alsnog ergens uit te zenden, maar dat kan alleen in overleg met BNNVARA. Waar de documentaire dan te zien zou zijn, is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl