NOS NieuwsAangepast

Angst voor milieuramp bij Canarische Eilanden

De autoriteiten op de Canarische Eilanden zijn bang voor de gevolgen van een brand aan boord van een Brits vrachtschip. De brand op de met ammoniumnitraat geladen MV Cheshire brak op 12 augustus uit, maar is nog altijd niet onder controle.

Ammoniumnitraat - een stof die voor kunstmest wordt gebruikt- kan bij hoge temperaturen ontploffen. Experts vrezen een milieuramp als dat gebeurt. Mogelijk loopt ook de bevolking op de eilanden gevaar, omdat er giftige gassen kunnen vrijkomen. Een politicus van de Spaanse politieke partij Podemos spreekt van een "drijvende tijdbom".

De Cheshire zou 40.000 ton ammoniumnitraat aan boord hebben gehad, verdeeld over vijf ruimen. Een deel daarvan zou inmiddels zijn verbrand. De bemanning werd anderhalve week geleden al van boord gehaald, omdat het te heet werd en er giftige dampen vrijkwamen.

Brandweer

Het schip ligt tientallen kilometers ten zuiden van de Canarische Eilanden. Brandweerlieden proberen de temperatuur op het schip laag te houden door er vanaf sleepboten water op te spuiten.

In 2001 vielen bij de Franse stad Toulouse tientallen doden en bijna 2500 gewonden toen daar bij een chemiefabriek een voorraad ammoniumnitraat ontplofte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl