Max Verstappen (l) en Lance Stroll
NOS SportAangepast

Stroll is nog lang geen Max, maar de tiener leert snel

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

De stormachtige entree van Lance Stroll in de Formule 1 is vergelijkbaar met het debuutseizoen van Max Verstappen.

De 18-jarige Canadees is relatief onervaren, maar werd op z'n elfde al gestrikt voor de talentenpool van Ferrari en maakte de sprong van Formule 3 naar Formule 1.

Stroll beschouwt het seizoen, net als Verstappen in 2015, als een leerjaar. Aan de vooravond van de Grand Prix van België maakt de jongste Formule 1-coureur van dit moment de tussenbalans op.

Spa-Francorchamps is je twaalfde grand prix. Valt je debuutseizoen mee of tegen?

"Ik kan niet ontkennen dat ik het zwaar heb gehad, maar iedereen zal begrijpen dat ik tijd nodig heb. In de Formule 1 is alles moeilijk en uitdagend. Deze auto's zijn extreem listig en ik ken de helft van de circuits niet."

"Ik moet kilometers maken. Ik weet zeker dat mijn tweede seizoen veel beter zal gaan. Zo ging het ook in de Formule 3. Het eerste jaar was moeizaam, het tweede jaar pakte ik de titel."

Lance Stroll pakt zijn rust tijdens de kwalificatie voor de GP van Spa-Francorchamps

Wat moet je nog leren?

"Alles draait om ervaring. Ik moet meer uit mezelf halen, de auto doorgronden en in de vingers krijgen. Het vervelende is dat een probleem in de Formule 1 altijd met een ander probleem samenhangt."

"Bijvoorbeeld: als je neerwaartse druk niet goed is, krijg je de banden niet op temperatuur en met te koude banden kun je geen snelle tijd neerzetten."

"Het gaat wel steeds beter hoor. Een betere auto zou trouwens ook helpen. Hij valt tot nu toe een beetje tegen en is wat wispelturig."

Je eerste races leverden vooral kritiek op. Crashes en uitglijders sloegen deuken in je zelfvertrouwen. Was de druk te groot?

"Ik heb veel pech gehad, maar ook fouten gemaakt. Het is een enorme overgang. Eigenlijk begin je in de Formule 1 weer op nul. De leercurve was steil, maar nu begint het op z'n plek te vallen."

"De mensen in het team zien dat en steunen me. Mijn derde plaats in Bakoe heeft geholpen. Dat ik daar een podium scoorde was een boost voor m'n zelfvertrouwen."

Dat eerste podium in Azerbeidzjan kwam uit de lucht vallen. Daar omzeilde je de chaos en bleef je als een van de weinigen uit de muur. Het hoogtepunt in je carrière?

"Ja, dat was een geweldig weekend, een knotsgekke race en een totaal onverwacht resultaat. Er gebeurde zoveel: ik denk dat ik als een van de weinigen schadevrij over de streep ging."

"De derde plek was trouwens verdiend. Het was een solide race van me en ik denk dat ik veel criticasters de mond heb gesnoerd. Een 18-jarige jongen op het podium in de Formule 1, dat is best bijzonder toch?"

  • AFP
    Lance Stroll viert zijn derde plek in Azerbeidzjan
  • AFP
    Lance Stroll (r) drinkt à la Daniel Ricciardo (l) de schoen van de Australiër leeg na zijn derde plek in Azerbeidzjan

Er zijn talloze artikelen geschreven over de rol van je vader, multimiljonair Lawrence Stroll. Veel journalisten zijn ervan overtuigd dat je het zonder hem niet tot de Formule 1 had geschopt. Irriteert dat?

"Ja. Ik zeg daarom meestal dat ik die vraag nog nooit eerder gehad heb. Ik besef dat er altijd mensen zullen zijn die het me niet gunnen. Je hebt fans en mensen die een hekel aan je hebben of jaloers zijn. Dat is inherent aan sport."

Heb je het gevoel dat je meer dan andere coureurs moet bewijzen dat je je plek in de Formule 1 verdient op basis van je talent?

"Nee, ik ben er helemaal niet mee bezig om m'n bestaansrecht aan te tonen. Ik wil daar zo weinig mogelijk woorden aan vuil maken. Ik negeer het. Het is ruis voor me. Ik geef gewoon steeds hetzelfde antwoord."

En dat is?

"Ik ben hier omdat ik goed heb gepresteerd. Ik was kampioen in Formule 4 en Formule 3 en heb m'n superlicentie. Geld is geen wondermiddel waar alle deuren vanzelf van open gaan. Je moet ook scoren en dat heb ik gedaan."

Spa-Francorchamps is de thuisrace van Vlaming Stoffel Vandoorne en ook van Max Verstappen, die een Belgische moeder heeft en hier in de buurt opgroeide. Weinig mensen weten dat jij ook een halve Belg bent...

"Ja, voor vijftig procent! Mijn moeder (modeontwerpster Claire-Anne Callens) komt uit Brussel en ik heb ook een Belgisch paspoort, maar ik ben vooral Canadees."

"Ik ben in Montréal geboren en opgegroeid. Canada is m'n thuisrace, Spa beschouw ik niet zo. Ik heb hier ook niet veel fans en al helemaal geen eigen tribune zoals Max en Stoffel."

Lance Stroll in actie op Spa

Dus je hebt geen speciale band met dit circuit?

"Dat niet, maar ik hou wel van de baan hoor. Het is zeer uitdagend en vorig jaar won ik hier een Formule 3-race, dus het ligt me wel. En die legendarische, steile bocht Eau Rouge, dat went nooit. It's a thrill going up the hill."

Max Verstappen is generatiegenoot van je. Hij heeft een vrij zwaar seizoen, maar beseft dat hij nog minstens 15 jaar de tijd heeft om alle records te breken. Denk jij ook zo?

"Poeh, 15 jaar. Dat is lang. Ik moet er niet aan denken. Als ik 33 ben, doe ik echt heel iets anders dan Formule 1 hoor."

"Wat? Geen idee. Ik leef het moment en kijk hooguit een jaar vooruit. Ik probeer te genieten van elke dag en me niet blind te staren op een doel in de verre toekomst."

Beschouw je Verstappen als een voorbeeld?

"Nee, zo denk ik niet. Natuurlijk was zijn eerste jaar indrukwekkend. Ik zie dat hij een megatalent is, maar ik ga mezelf niet met hem vergelijken. De weg naar de top is voor iedereen anders."

Wat mogen we van je verwachten in de resterende races?

"Dat is moeilijk te zeggen, omdat bijna alles nieuw voor me zal zijn. Ik moet naar circuits waar ik nog nooit heb gereden, zoals Singapore, Japan, Mexico en Brazilië."

"Maar ik maak me daar geen zorgen om. Azerbeidzjan en Canada kende ik ook niet, maar daar scoorde ik punten, dus het zegt weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl