NOS Nieuws

Liefdesbrieven Toon Hermans opgedoken: hij was 1 van 47 aanbidders

In Sittard is een stapel brieven ontdekt die Toon Hermans in de jaren 40 schreef aan ene Lies. Ze zaten in een koffer met maar liefst 900 brieven voor de Sittardse schone. Twaalf zijn er van Hermans. In totaal zijn er 47 briefschrijvers geteld, die dus allemaal vielen voor Lies.

De brieven zijn geschreven tussen 1940 en 1952. Hermans schreef ze in de oorlogsjaren, kort voordat hij landelijk doorbrak als cabaretier. In zijn geboorteplaats Sittard was hij toen al wel bekend. Hermans nodigde Lies uit voor optredens en schreef dat hij hoopte dat er 'gevredeskust' zou worden. Maar zover kwam het niet: Lies liet de avances onbeantwoord.

'Toon was middenmoter'

De koffer met de 900 brieven werd een paar jaar geleden aangeboden bij de stadsarchivaris van Sittard-Geleen, Peer Boselie. Een postzegelverzamelaar, die de koffer had gekocht omdat er ook zegels in zaten, wilde ervan af. "De brieven waren bijvangst", zegt Boselie, die de poststukken recent heeft uitgeplozen.

Sommige briefschrijvers hebben volgens hem tientallen brieven geschreven aan Lies, anderen maar een paar. "Hermans was wat dat betreft een middenmoter", aldus Boselie. "Er zit ook een Amerikaanse soldaat bij die zijn verloofde in de Verenigde Staten heeft laten zitten voor Lies."

Ze moet iets heel aantrekkelijks hebben gehad.

Peer Boselie, stadsarchivaris Sittard-Geleen

De mysterieuze Lies wordt nu het onderwerp van extra onderzoek, als het aan Boselie ligt. Een vrijwilliger zou zich al hebben gemeld om zich op het leven van de toen nog jonge vrouw te storten. Volgens Boselie was ze pas 16 toen ze haar eerste liefdesbrieven kreeg.

Waarom zo veel mannen haar schreven, is hem een raadsel. "Ze moet iets heel aantrekkelijks hebben gehad", zegt hij.

Duidelijk is wel dat Lies vanaf de jaren 40 meerdere bijzondere relaties had: eerst met een Duitse soldaat, later met een Amerikaanse, een Engelsman en een KNIL-militair. Heel opvallend, vindt de stadsarchivaris. "Besef goed dat het ging om een meisje uit een strikt katholieke omgeving. Ze is waarschijnlijk niet weggezet als moffenhoer, want daar blijkt helemaal niets van."

Ego

Lies trouwde na de oorlog met een boekhouder. Die bleef ze trouw, ook al kwamen er nog jarenlang brieven binnen. Die zijn dus wel allemaal bewaard gebleven. "Misschien was het goed voor haar ego", aldus Boselie.

Lies stierf in 1984, Hermans in 2000. Voor zover bekend hebben ze verder nooit enig contact gehad. Zijn brieven aan haar zijn nog tot 22 oktober te zien in museum De Domijnen in Sittard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl