Minister Szijjártó is woedend over kritiek van de vertrekkende Nederlandse ambassadeur in Boedapest AFP

Hongarije haalt zijn ambassadeur voor onbepaalde tijd terug uit Nederland. Aanleiding zijn kritische opmerkingen van de vertrekkende Nederlandse ambassadeur in Boedapest over de regering-Orbán. Minister Szijjártó van Buitenlandse Zaken is daar woest over.

In een afscheidsinterview met een Hongaars weekblad vergeleek de Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema de retoriek van de Hongaarse regering met die van moslimterroristen. Volgens Scheltema creëren ze vijanden volgens hetzelfde principe.

Minister Szijjártó noemt de uitlatingen schandelijk en eist excuses van de Nederlandse regering. Als die er niet komen, zullen verdere diplomatieke stappen volgen. "Hongarije is geen stootkussen", zei hij op een persconferentie. "Als dit de manier is waarop de Nederlanders onze bilaterale relaties willen vervolgen, dan zullen we dienovereenkomstig handelen."

De minister voegde eraan toe dat hij blij is dat Scheltema zijn post verlaat. Tot zijn vertrek is de Nederlander niet meer welkom op het ministerie.

Koenders

De Nederlandse minister Koenders zei vanochtend over de zaak dat hij zich niet kan voorstellen dat de ambassadeur een verband heeft willen leggen tussen terreur en het optreden van de Hongaarse regering. Dat is ook niet iets wat Nederland vindt, zei hij tegen het ANP.

Wel deelt Koenders de zorgen over bepaalde ontwikkelingen in Hongarije, zoals op het gebied van de ngo-wetgeving en de rechtsstaat. "Daar mag de ambassadeur ook terecht kritiek op leveren."

STER reclame