Het publiek zorgt op een 'Avondje NAC' voor een bijzondere sfeer
NOS VoetbalAangepast

Breda kan eredivisie eindelijk weer trakteren op Avondje NAC

Het wachten in Breda is beloond. Voor het eerst in tweeënhalf jaar maakt de eredivisie weer kennis met het Avondje NAC, een voetbalavond met een unieke sfeer, hartstocht, passie en vooral veel bier.

De tranen biggelden over zijn wangen toen Jelle ten Rouwelaar vorig jaar afscheid nam als doelman. Geboren in Joure, maar zijn hart verpand aan Breda. Negen seizoenen droeg hij het shirt van NAC en daarin maakte hij kennis met de roemruchte avondwedstrijden.

Het is een apart gevoel, moeilijk te omschrijven, vertelt de huidige keeperstrainer van NAC. "Wanneer je het veld opkomt op zo'n avond, dan doet dat gewoon echt iets met je. Op de tribunes zie je allemaal mensen die er zin in hebben. Dat maakt je hongerig."

Jelle ten Rouwelaar bij zijn afscheid

Als op zo'n avond de spelers doen wat het publiek wil - nooit opgeven, altijd doorzetten - dan kan er een enorme wisselwerking ontstaan in het Rat Verlegh Stadion. Ten Rouwelaar omschrijft het als een soort magie, die neerdaalt op de spelers. En als het Avondje NAC dan ontstaat, maakt de uitslag niet eens zoveel uit.

"Het avondje staat dan op zich. Als de fans hebben gezien waarvoor ze kwamen, dan is het goed. NAC is Brabants bourgondisch. Met vrienden samen zijn. Dat is nergens mooier dan in een vol stadion, met een biertje in je hand."

Meer dan 350 duels kwam hij in actie voor NAC. Maar toen hij er als 25-jarige doelman voor het eerst binnenkwam, had hij nooit kunnen denken wat voor impact het Avondje NAC zou hebben op de club.

"Ik kwam net uit Oostenrijk, van Austria Wien. Natuurlijk kende ik het begrip wel, maar ik besefte niet dat het zo'n invloed zou hebben op de spelers. Pas als je het zelf ervaart, dan voel je dat het echt bestaat", aldus Ten Rouwelaar, die zich als trouwe sluitpost snel populair maakte in Breda.

Die band werd alleen maar hechter, zeker na een donkere avond in januari 2008. In Breda werd Ajax, met spelers als Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Jan Vertonghen en met een voorhoede van Kenneth Pérez, Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suárez, met 4-2 verslagen in een kolkend stadion.

Een spandoek op de tribune in Breda

"Mijn mooiste Avondje NAC ooit", zegt Ten Rouwelaar. "Goh, niet normaal was dat. Het begon al bij de opkomst met van dat ouderwetse vuurwerk op de B-Side. Die avond vergeet ik nooit meer."

Een avondwedstrijd in die tijd eindigde wel meer dan eens met een biertje na afloop. Nu is dat een stuk zakelijker, ervaart Ten Rouwelaar als onderdeel van de huidige technische staf. Als ervaringsdeskundige vertelt hij nu aan de nieuwe spelers hoe het is om zo'n "magische avond" mee te maken.

Als het aan de voormalig doelman ligt, maken ze er vanavond kennis mee. "Het stadion is bijna uitverkocht, dus ik hoop dat er weer een ouderwets Avondje NAC tevoorschijn wordt getoverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl