Lee Jae-yong bij aankomst in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Vijf jaar cel voor topman van Samsung

Een rechtbank in Zuid-Korea heeft de topman van elektronicaconcern Samsung veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De 49-jarige Lee Jae-yong is schuldig bevonden aan onder meer omkoping en corruptie. Tegen hem was twaalf jaar geëist.

De rechtbank acht bewezen dat Samsung onder Lee tientallen miljoenen betaalde aan een vertrouwelinge van toenmalig president Park. In ruil daarvoor kreeg het bedrijf politieke steun voor bijvoorbeeld een fusie van twee dochterbedrijven.

De zaak leidde dit jaar tot de val van Park. Ook zij wordt aangeklaagd, net als de betrokken vertrouwelinge.

Lee, een kleinzoon van de oprichter van Samsung, heeft de beschuldigingen steeds tegengesproken. Hij gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

Too big to jail

Hoewel het vonnis fors lager uitvalt dan de eis, is de straf voor Zuid-Koreaanse begrippen uitzonderlijk hoog, zegt correspondent Marieke de Vries. De gewoonte is om topmannen van dit soort familieconcerns veel lagere straffen op te leggen.

Zo werd Lee's vader in 2009 vanwege belastingontduiking veroordeeld tot drie jaar cel, maar werd die straf na een paar maanden al kwijtgescholden. "De topmannen golden hier altijd als too big to jail", zegt De Vries. "Er stond nu heel veel druk op de rechtbank."

Aanhangers van president Park betuigen steun aan Samsung-topman Lee

Die druk was ook buiten de rechtbank in Seoul te voelen. De Zuid-Koreaanse autoriteiten hadden honderden agenten van de oproerpolitie ingeschakeld om de rust te bewaren rond wat media betitelden als "de rechtszaak van de eeuw". Zowel critici als voorstanders van Park en Lee voerden er actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl