NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Nederlandse alpinisten over modderlawine: 'het had veel erger kunnen zijn'

AFP

"De camping waar wij een dag eerder nog lekker op de campingstoeltjes zaten, is nu volledig weggevaagd." De Groningse alpinist Martin Platteschor en zijn vriend Anton Scheepstra hingen in de klimtouwen, toen ze een paar honderd meter verderop de modderlawine over de Piz Cengalo zagen schuiven.

Het duo was bezig de Piz Badile te beklimmen. Die berg grenst direct aan de getroffen Piz Cengalo. "We waren al een uurtje of vijf bezig. Plots zagen we dus die berg met veel geweld instorten. Het gaf enorme klappen, heel indrukwekkend. We hebben het uiteraard gefilmd."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederlandse klimmers filmen Zwitserse modderlawine

Maar de twee moesten op dat moment nog duizend meter verticaal omhoog. "En omdat we niet in een gevarenzone zaten, zijn we ook gewoon weer door geklommen." Na de klim zijn ze op eigen kracht, aan de veilige Italiaanse kant van de berg, naar beneden gekomen.

Waarschuwingen

De getroffen Piz Cengalo is een berg die Platteschor en Scheepstra ook hadden kunnen beklimmen. "Maar omdat de autoriteiten al door hadden dat de situatie instabiel was, was de berg gesloten. Overal hingen bordjes dat er geen toegang was."

"Als de berg niet afgesloten was geweest, denk ik dat het aantal slachtoffers veel hoger was geweest. Deze lawine is ook veel groter dan waar de autoriteiten rekening mee hielden."

Het gebied in het Zwitserse kanton Graubünden is volgens Martin vrij populair onder Nederlandse alpinisten. Van de drie groepen die de Piz Badile aan het beklimmen waren, kwamen er twee uit Nederland.

Auto en paspoort

De klimmers wilden vanmorgen terug naar de vallei, waar hun auto nog stond. "Maar alle wegen daarnaartoe bleken toen volledig afgesloten. We hebben te horen gekregen dat de auto nog heel is, maar we houden er rekening mee dat we er de komende weken niet bij kunnen."

De twee zijn nu bezig met het regelen van een vervangende auto. "Terugvliegen is geen optie, want er ligt een paspoort in de auto."

In de vallei, bij het dorp Bondo, is de ravage enorm. Beelden ervan gaan de hele wereld over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De lawine werd met een mobiele telefoon vastgelegd

Platteschor en Scheepstra hebben een maand geklommen en waren aan het einde van hun reis. "We waren van plan zondag terug naar huis te gaan. Dat lukt waarschijnlijk, maar ik heb geen idee wanneer we ooit onze auto kunnen ophalen."

Ondanks het hevige natuurgeweld zijn de klimmers niet erg geschrokken. "We zijn veilig. En we hadden geluk met de timing. Van die camping waar we zaten is niks over. Als de lawine een halve middag eerder was geweest, hadden we er misschien midden ingezeten."

STER reclame