Marloes Keetels viert de 1-0
NOS SportAangepast

Nederlandse hockeysters bereiken EK-finale

De Nederlandse hockeysters hebben in Amstelveen de finale van het EK hockey bereikt. In de halve eindstrijd werd Engeland met 1-0 verslagen.

De treffer viel pas in het laatste kwart en kwam op naam van aanvoerster Marloes Keetels.

In de finale, die zaterdag wordt gespeeld, is België de tegenstander. Dat land bereikte donderdag voor het eerst de eindstrijd van een internationaal niveau door Duitsland met 1-0 te verslaan.

In de halve finales van de EK van 2013, de eindstrijd van de EK van 2015 en de finale van de Spelen van 2016 waren de Engelsen na shoot-outs te sterk voor Nederland, dat voor eigen publiek uit was op revanche.

Oranje had het echter vanaf het begin knap lastig. Engeland gaf de ploeg van coach Alyson Annan geen enkele ruimte voor een rustige opbouw, gooide al zijn fysieke kracht in de strijd en zocht de aanval waar mogelijk.

Keetels leidt hockeysters naar EK-finale

Al na vier minuten moest Anne Veenendaal redden bij een inzet van Alex Danson. Oranje stelde er in het eerste kwart één kans tegenover: een corner van Caia van Maasakker die geen doel trof.

In het tweede kwart ontsnapte Oranje bij enkele corners en bij een tip-in van Sophie Bray (net naast). Ook na rust speelde Nederland slordig en onrustig, maar het bleef wel knokken. Die vechtlust werd twaalf minuten voor tijd beloond met de 1-0: aanvoerster Keetels bleef in haar honderdste interland koel toen keepster Maddie Hinch te ver uit haar doel was gekomen.

Engeland kon na die dreun geen tandje meer bijzetten en Nederland kwam in de slotfase niet meer in de problemen.