NOS NieuwsAangepast

Droogte bedreigt 'graanschuur' van China

Door correspondent Wouter Zwart in Peking

China steekt anderhalf miljard euro in de strijd tegen extreme droogte. Op bepaalde plaatsen is in 200 jaar niet zo weinig neerslag gevallen. De acht getroffen provincies in het oosten staan bekend als de graanschuur van China. Zo'n 80 procent van de landelijke productie, ongeveer 115 miljoen ton per jaar, komt uit deze regio.

Na ruim 140 dagen zonder sneeuw en regen dreigt een groot deel van de winteroogst te mislukken. Als dat gebeurt kan een crisis ontstaan met gevolgen voor de wereldvoedselprijzen, waarschuwt de Voedsel en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

Consumptie

China is niet alleen de grootste graanproducent ter wereld, maar ook de grootste consument. Vrijwel al het binnenlands geproduceerde graan eten de Chinezen zelf op.

"Als de hoeveelheid graan zou afnemen en China extra moet inkopen op de internationale markten, kan dat een enorme impact hebben op de graanprijs", meent FAO-onderzoeker Zhang Zhongjun in Peking.

Andere landen

De prijs van tarwe is nu al zeventien procent hoger dan vorig jaar. Volgens Zhang komt dat ook doordat andere grote graanproducenten als Rusland, Oekraïne en Australië eveneens kampen met kleinere oogsten door droogte en ander natuurgeweld. Zhang: "Om die reden slaat de FAO nu alarm. Uiteindelijk kan de ernstige droogte in China een probleem voor de hele wereld worden."

De Chinese overheid zet alles op alles om de getroffen provincies van water te voorzien. Lokale overheden worden opgeroepen om duizenden extra putten te slaan en zo het land te irrigeren.

Speciale weerraketten en vliegtuigen bestoken de hemel met zilverjodide. Deze kristallen maken de waterdruppels in de lucht zwaar en laten ze als regen of sneeuw naar beneden vallen. Maar vooralsnog is de hoeveel neerslag veel te klein om de dorst van de verdroogde aarde te lessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl