NOS NieuwsAangepast

Rellen in Rome na ontruiming migranten-kraakpand

In het centrum van Rome zijn rellen uitgebroken nadat een groep van 800 migranten afgelopen weekend uit een kantoorgebouw was gezet. Volgens de politie zijn zeker twee mensen aangehouden en dertien mensen gewond geraakt.

Een deel van de groep migranten verbleef na de ontruiming op het Onafhankelijkheidsplein, vlak bij het centraal station van Rome. Zij wilden niet naar een aangeboden alternatieve accommodatie.

Geweld

De politie begon vandaag met de ontruiming van het plein. Een aantal van de migranten gooide met stenen en gasflessen. Ordetroepen zetten waterkanonnen in.

Rellen in Rome na ontruiming kraakpand migranten

"Het is nog niet eerder zo gewelddadig geweest", zegt correspondent Mustafa Marghadi. "Het zegt wel iets over de groeiende frustratie van de Italianen en de steeds hardere aanpak die ze kiezen om het migrantenprobleem op te lossen."

Volgens Marghadi krijgt Italië steeds meer te maken met problemen door migranten die in het land zijn, omdat ze niet door kunnen reizen. "De Italianen dachten altijd dat ze een doorvoerland waren naar Noord-Europese landen. Maar sinds de grenzen naar Frankrijk en Oostenrijk zijn gesloten, moeten ze ook steeds meer opvangen."

De rellen roepen bij Italianen boze reacties op. "Er zijn mensen die zeggen: als ze dit soort geweld gebruiken zijn het geen migranten maar criminelen en dan moet je ze direct het land uitsturen. De overheid kanaliseert dat sentiment steeds meer door geen medelijden te tonen en keihard in te grijpen", zegt Marghadi. "Ik kan me voorstellen dat we de komende tijd wat meer hiervan gaan zien."

De migrantengroep die het kantoorpand kraakte, deed dat sinds 2013. De bewoners komen voornamelijk uit Ethiopië en Eritrea. Volgens Marghadi wil een deel niet naar het gebouw dat de gemeente aanbiedt, omdat ze dat veel minder geschikt vinden dan het gekraakte pand.

Marghadi: "Ergens kan ik dat ook wel volgen, want in Italië is steeds minder ruimte voor opvang. De Italiaanse overheid moet noodgrepen doen om onderdak te bieden. Dan kraken de migranten liever zelf een goed gebouw, dan dat ze naar een aftands sporthalletje moeten."

Volgens de autoriteiten hoort het ontruimen van migranten uit gebouwen en van pleinen bij antiterrorisme-maatregelen die sinds juli van kracht zijn in Rome. De politie spreekt ook van gevaar, door het gebruik van gasstelletjes waarop mensen op het plein kookten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl